Πα. Αυγ 19th, 2022

Πανεπιστήμιο Πατρών: Σπουδαία ανακάλυψη κατά του καρκίνου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ελπίδες από νέο φάρμακο κατά του καρκίνου

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσιολογίας Σταύρο Ταραβήρα, ανακάλυψε πρωτεΐνη με ογκοκατασταλτική δράση.

Το εύρημα αφήνει περιθώρια μελλοντικού ελέγχου της εξέλιξης των καρκινικών όγκων.

Πρόκειται για την πρωτεΐνη Geminin, η οποία μελετήθηκε και για πρώτη φορά φαίνεται πως έχει ογκοκατασταλτική δράση, που συμβάλλει στη σταθερότητα του γονιδιώματος.
Αρκετές μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι η έλλειψη της Geminin έχει επίδραση στην αντιγραφή και στις βλάβες του DNA, ενώ αυξημένη έκφρασή της έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπινους καρκίνους.
Η ελληνική ερευνητική ομάδα διενεργώντας πειράματα σε ποντίκια αδρανοποίησε την πρωτεΐνη Geminin από τα κύτταρά τους και προκάλεσε χημική καρκινογένεση στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο.

Οι ερευνητές διέκριναν στη συνέχεια πως ποντίκια που δεν είχαν τη Geminin ανέπτυξαν περισσότερους σε αριθμό όγκους με μεγαλύτερο καρκινικό φορτίο και με διαφορές στην ποιότητα των αλλοιώσεων συγκριτικά με ποντίκια που έφεραν φυσιολογική την έκφρασή της. Παρατηρήθηκε επίσης πως, κατά τη διάρκεια της καρκινογένεσης στον πνεύμονα, η επιβίωση ποντικών, που δεν είχαν τη Geminin, ήταν σημαντικά μειωμένη.

«Ανακαλύψαμε μια αυξημένη έκφραση δεικτών που σχετίζονται με τη γονιδιωματική αστάθεια, που είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του καρκίνου. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως η Geminin έχει και ογκοκατασταλτική δράση που διαφυλάσσει τη σταθερότητα του γονιδιώματος, ενώ η υπερέκφρασή της σχετίζεται επίσης με τη γονιδιωματική αστάθεια», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Φυσιολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Ταραβήρας.

Η γονιδιωματικη σταθερότητα στα κύτταρα απαιτεί την πλήρη αντιγραφή του γονιδιωìματος και τον ακριβοδίκαιο διαχωρισμό των διπλασιασμένων χρωμοσωμάτων στα θυγατρικα κυτταρα σε καθε κυτταρικη διαιρεση. Μεìχρι τώρα είχε αποδειχθεί πως μέλη της υπεροικογεìνειας της Geminin είναι γενικά παρόντα σε όλα τα είδη των ευκαρυωτικών κυττάρων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στον κυτταρικο κυκλο, εξασφαλίζοντας πιστή αναπαραγωγή DNA σε σπονδυλωτά όσο και στην κυτταρικη διαφοροποιηση. Τώρα, αποκαλύπτεται πως αναλαμβάνει και έναν επιπλέον ρόλο, αυτόν του σταθεροποιητή του γονιδιώματος.

Πηγή:patrisnews.com