Πε. Απρ 18th, 2024

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες κυριαρχούν στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό»

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί οι υψηλοί μας στόχοι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και όχι εξαγγελιών, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συνέπειά μας στη μεγάλη εμπιστοσύνη των Πελοποννησίων πολιτών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018.

«Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου, το οποίο υπήρξε το πιο πετυχημένο τόσο στο επίπεδο ουσιαστικής συμμετοχής πολιτών και φορέων, όσο και στην ενδυνάμωση του πολιτικού προφίλ της Πελοποννήσου, αποδείξαμε ότι οι δύο διαφορετικοί κόσμοι μπορούν να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα ωφελήσει πρώτα και κύρια τους πολίτες» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι σύσσωμοι οι πολίτες και οι θεσμικοί φορείς της Πελοποννήσου συμμετείχαν σε όλες τις θεματικές συνεδρίες με δυναμικές παρεμβάσεις, ανεβάζοντας το πολιτικό κύρος και προφίλ της Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης στο επίπεδο προετοιμασίας του Συνεδρίου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα η ατζέντα των θεμάτων να απηχεί το σχεδιασμό της Περιφερειακής αρχής και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να δείξουν μεγάλη υπευθυνότητα και συνέπεια στην υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.

«Αναγνωρίστηκαν τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου από μια Κυβέρνηση η οποία δεν πρόσκειται φιλικά σε αυτή» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά

στην αποδοχή της σημαντικής πολιτικής του πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Πελοπόννησο, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες είναι κυρίαρχες στην εθνική ατζέντα». 

Σε ότι αφορά το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι η Περιφερειακή αρχή παρέμεινε πολιτικά ακέραιη όλο αυτό το χρονικό διάστημα. «Δεν κάναμε ούτε ένα βήμα πίσω στο σχέδιό μας, το οποίο είναι πρωτοπόρο και συνιστά το εθνικό μοντέλο που θα απαλλάξει τη χώρα από το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων».

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ακόμα ότι η υπογραφή του έργου καθυστέρησε γιατί είχε να αντιμετωπίσει κατά κύριο λόγο ιδεοληψίες, οι οποίες αποδείχθηκαν επιζήμιες για τον τόπο. Εντός των επόμενων ημερών το έργο θα υπογραφεί και πριν το τέλος του 2019 θα έχει αποδοθεί πλήρως λειτουργικό στους πολίτες.

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε σημαντικά έργα υποδομών στη Μεσσηνία, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των οποίων έχουν πλέον τεθεί σε στέρεες βάσεις. Για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η Κυβέρνηση συμφώνησε στην άποψη της περιφερειακής αρχής ώστε ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξή του θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με τη συμμετοχή της Περιφέρειας.

Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης εντός των προσεχών ημερών λαμβάνει την περιβαλλοντική του αδειοδότηση, ώστε αμέσως μετά να ενταχθεί ε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να υλοποιηθεί. Σε ότι αφορά το δρόμο Καλό Νερό – Τσακώνα ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι στο προσεχές μέλλον θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσής του και χαρακτήρισε τραγικό λάθος την εξαίρεσή του από την Ολυμπία Οδό. Ο μεγάλος οδικός άξονας Σουληνάρι – Κορρυφάσιο ολοκληρώνεται στην πρώτη του φάση και η δεύτερη φάση του θα ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα εντάξει στο πρόγραμμά της το πιο δύσκολο κομμάτι του δρόμου Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη και την ολοκλήρωση του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια σπουδαία επιτυχία της Περιφερειακής αρχής, την τριετή συνεργασία με το WorldForumLucerneThinkTankγια την ανάδειξη της Πελοποννήσου στην παγκόσμια βέλτιστη πρακτική αειφόρας ανάπτυξης. «Πρόκειται για εθνική επιτυχία, καθώς η Πελοπόννησος θα συνεργαστεί με τους κορυφαίους παγκοσμίως διαμορφωτές της ανάπτυξης του τουρισμού και θα αναδειχθεί σε πρότυπο αειφόρας ανάπτυξης του τουρισμού» δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει όλοι οι Πελοποννήσιοι μαζί να πετύχουμε.

Ακολούθως ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε μια ακόμα σπουδαία επιτυχία της περιφερειακής αρχής, την εξασφάλιση ουσιαστικά της διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων, «η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην επιτυχημένη διοργάνωση του Συνεδρίου των ΑΒΤΑ τρία χρόνια πριν».

«Κρατάμε ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας της παράταξής μας από οποιονδήποτε θέλει να παρεισφρήσει ή να χάσει την ταυτότητά του. Από αυτή τη βασική μας αρχή εμπνεόμαστε και με αυτήν θα πορευτούμε στο μέλλον» τόνισε ακόμη ο κ. Τατούλης και δήλωσε ότι «η Νέα Πελοπόννησος θα είναι πάλι δυναμικά παρούσα στις εκλογές του 2019».       

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές ο κ. Τατούλης σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι έχει επανειλημμένα εκφραστεί θετικά, «δεν αρκεί ωστόσο από μόνη της για να αλλάξει η πορεία του θεσμού. Θα πρέπει να επιτευχθεί η περιφερειοποίηση του θεσμού, να μεταφερθεί η υγεία στην εποπτεία της Περιφέρειας και να της δοθεί η δυνατότητα νομοθετικών πρωτοβουλιών για τοπικά και περιφερειακά θέματα».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου ο κ. Πέτρος Τατούλης τόνισε «στα 35 χρόνια του δημόσιου βίου μου δεν έχω γονατίσει μπροστά σε κανέναν. Το 2007 ήμουν ο μόνος που με παρρησία επεσήμανα τον κίνδυνο η χώρα να πέσει στα βράχια, δυστυχώς όμως δεν εισακούστηκα. Συγκρούστηκα μάλιστα με τον πανίσχυρο τότε Πρωθυπουργό και δεν ψήφισα τον προϋπολογισμό του 2008, γιατί θεωρούσα ότι οδηγούσε τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση».