Τε. Δεκ 6th, 2023

Προγραμματικές Δηλώσεις του Θανάση Πετράκου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Προγραμματικές Δηλώσεις του Θανάση Πετράκου

Πολίτες της Πελοποννήσου

Απευθυνόμαστε και απευθύνομαι σήμερα σε όλους εσάς τους δημοκράτες πολίτες της Πελοποννήσου και τονίζουμε ότι ,η παράταξη  μας  η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»,  η οποία δημιουργήθηκε    μέσα  από ανοιχτή συνέλευση και η οποία με επέλεξε  με δημοκρατικές διαδικασίες  ως Υποψήφιο Περιφερειάρχη, είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος» που έχει τη γνώμη ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στην Πελοπόννησο και όχι απλά να «αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς».

Εμείς δεν διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών ούτε με ΘΑ που ξεχνιούνται την επόμενη των εκλογών ούτε με παραμύθια ούτε με ωραία λόγια, όπως κάνουν οι κύριοι Δέδες, Νίκας και Τατούλης.

Γιατί ναι είναι παραμύθια αυτά που είπε ο κ. Δέδες ότι θα δημοπρατηθούν δρόμοι χωρίς μελέτες και απαλλοτριώσεις όπως το Καλαμάτα – Ριζόμυλος. Γιατί  ο κ. Δέδες ήταν επί 4 σχεδόν χρόνια Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών και κανένα έργο υποδομής δεν έχει προχωρήσει στην Πελοπόννησο αυτά τα 4 χρόνια.

Είναι επίσης μεγάλα παραμύθια αυτά που λέει ο κος Τατούλης ότι η Πελοπόννησος απογειώθηκε αναπτυξιακά και είναι πλέον «μυθική». Γιατί η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι η Πελοπόννησος είναι στις τελευταίες θέσεις στον Τουρισμό και με βάση τα στοιχεία της Eurostat,είναι  στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών Περιφερειών.

Γιατί οι πολίτες επίσης γνωρίζουν ότι τα έργα που ξεκινάνε δεν ολοκληρώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα οδικό έργο 7,4 χιλιομέτρων όπως είναι το Τζάνε – Καλαμάκι κατασκευάζεται7 χρόνια   και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί!!! .

  Όπως είναι παραμύθια και τα ωραία λόγια που λέει ο κ. Νίκας γιατί και αυτός έχει δώσει δείγματα γραφής και ως Δήμαρχος και ως Αντινομάρχης Μεσσηνίας. Τα δείγματά του είναι μόνο έργα βιτρίνας.

Εμείς δεν λέμε ΘΑ.

Εμείς δεσμευόμαστε :Να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως μέχρι σήμερα στον δημόσιο βίο. Με συνέπεια, σταθερότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα. Γιατί εμείς έχουμε μάθει να μην σκύβουμε το κεφάλι στις εξουσίες.

Να είμαστε δίπλα στους πολίτες σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημά τους.

Να είμαστε η φωνή των κινημάτων των αγωνιζόμενων πολιτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εμείς δεσμευόμαστε: Μαζί με τους ενεργούς πολίτες  να ανατρέψουμε τον προϋπολογισμό, ο οποίος δεν δίνει ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και να ανατρέψουμε το Μεσοπρόθεσμο 2019-2023, το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023, διότι πρέπει η χώρα να δίνει το 1/3 των εσόδων της για τοκοχρεωλύσια.

Για να υπάρξει μια εναλλακτική πορεία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Εμείς δεσμευόμαστε: Να μην επιτρέψουμε να εκποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά και οι δημόσιες υπηρεσίες. (Μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, διαχείριση απορριμμάτων, Αεροδρόμιο Καλαμάτας κ.λπ.).

Να μην επιτρέψουμε να εκποιηθεί η ιδιωτική περιουσία των λαϊκών στρωμάτων με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να προχωρήσει η Πελοπόννησος σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση για να γίνουν πραγματικότητα οι ανάγκες των πολιτών της.

Εμείς δεσμευόμαστε: Να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη κινημάτων για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού, να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των «φιλέτων» που είναι ενταγμένα στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Να υπερασπίσουμε τα λαϊκά εισοδήματα, τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία. Να αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι πόροι της αυτοδιοίκησης, το ΠΔΕ, το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και φυσικά να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την επίλυση των πάμπολλων τοπικών προβλημάτων που υπάρχουν στη Περιφέρεια μας. Για έναν δημοκρατικό αναπτυξιακό προγραμματισμό ώστε να υλοποιηθούν με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα τα βασικά έργα υποδομής που θα συμβάλουν σε μια ανάπτυξη με επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του, στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στις ανάγκες της νεολαίας και την προστασία των ηλικιωμένων. Έργα και υποδομές που θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγή, τον δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον με ιδιαίτερη στόχευση τον ποιοτικό, τον πολιτιστικό, τον θρησκευτικό, τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό για να συγκρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας.

 

Ένα τέτοιο φιλόδοξο και ριζοσπαστικό σχέδιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και πολύ περισσότερο να προωθηθεί και να υλοποιηθεί χωρίς την άμεση εμπλοκή των εργαζομένων, των νέων, του επιστημονικού δυναμικού, των παραγωγικών φορέων, του λαού της Πελοποννήσου.

 Για εμάς  το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να είναι «μικρό κοινοβούλιο» και για τα θέματα της περιφερειακής πολιτικής, αλλά και για τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους άνεργους και τη νεολαία.

Επιδιώκουμε να γίνει  η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένας θεσμός ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία, εγγυητής των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, υποκινητής της κοινωνικής διεκδίκησης, αντίστασης και συμμετοχής, συντονιστής της ανάπτυξης, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, της προόδου και του πολιτισμού.

Για αυτό δεσμευόμαστε:

Για την αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου

Για τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Για τη θεσμοθέτηση συλλογικού οργάνου κατά νομό.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κύριοι Δέδες, Μπουντρούκας, Νίκας και Τατούλης παρά τις επιμέρους διαφορές τους που σαφώς υπάρχουν   είναι «τέσσερις σε συσκευασία του ενός».

Γιατί είναι φορείς και υποστηρικτές των φιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και δεσμευμένοι να προωθούν όχι τα συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννήσου, αλλά των αρχηγών των κομμάτων που τους έδωσαν το χρίσμα.

Γιατί έχουν δώσει δείγματα γραφής και ευθύνονται  και οι ίδιοι όπως και τα κόμματα που τους στηρίζουν  για τη σημερινή τραγική κατάσταση της Πελοποννήσου και της χώρας.

Γιατί εκφράζουν με μικρές παραλλαγές την ίδια αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθότι όλοι τους έχουν «προσκυνήσει» το σύστημα Τατούλη είτε ως πρώην στενοί συνεργάτες, πρωτεργάτες και στυλοβάτες για την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Τατούλη είτε ως ψηφοφόροι και υποστηρικτές του.

Η αξιοπιστία τους είναι τόση  όση  είναι και του κ. Τσίπρα, ο οποίος όσα υποσχέθηκε πριν ένα χρόνο  στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, μετά από ένα χρόνο, δεν έγινε τίποτα πράξη. Όχι μόνο δεν έχει τίποτα υλοποιηθεί, αλλά ούτε καν δημοπρατηθεί.

Οι κύριοι Τατούλης, Νίκας, Δέδες και Μπουντρούκας ήταν πριν ένα χρόνο στην αίθουσα και χειροκροτούσαν τον κ. Τσίπρα. Εμείς ήμασταν απ’ έξω και «τρώγαμε» χημικά γιατί καταγγέλλαμε τις μνημονιακές, αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές που υλοποιούσαν και υλοποιούν και η κυβέρνηση και η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Πελοποννήσου.

Μόνο, συνεπώς, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι δεσμεύσεις μας θα γίνουν πράξη και δεν θα είναι προεκλογικά παραμύθια.

Γιατί εμείς δεν διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών όπως έχουμε αποδείξει  για να καθίσουμε σε καρέκλες, αλλά για να προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια στους πολίτες και στην κοινωνία.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους και συναγωνιστές της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» που με επέλεξαν για υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη για εμένα ώστε  να αποδειχτώ αντάξιος της ομόφωνης εμπιστοσύνης τους. Κυρίως όμως δεσμεύομαι να αποδειχτώ  αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών  της Πελοποννήσου.