Τρ. Μαρ 5th, 2024

State Department: Αφήστε τα μίση και πιάστε… τι άλλο, να χαρείτε EQUITABLY τα έσοδα!

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»:

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

 

ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Αυτό το «equitably» που χρησιμοποίησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μεταφράζεται και ως «ισομερώς» και ως «ακριβοδίκαια», απηχώντας τη στάση ίσων αποστάσεων που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στους Κύπριους και την Τουρκία.

Το να μοιράσεις ισομερώς με τους Τουρκοκυπρίους τον πλούτο υδρογονανθράκων της νήσου τη στιγμή που αποτελούσαν μια μειονότητα της τάξης του 20% το μέγιστο, είναι απλά σκάνδαλο, ενώ προικοδοτώντας τόσο κραυγαλέα τους Τουρκοκύπριους για να κατευνάσεις την οργή της Τουρκίας, το μόνο που επιτυγχάνεις είναι να νομιμοποιείς εμμέσως την εισβολή και κατοχή του 1974. Το «ακριβοδίκαια» είναι άλλη υπόθεση διότι αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της κατανομής.

Διότι δεν είναι δυνατόν, έστω εμμέσως, το State Department να διαβιβάζει στους Τούρκους το μήνυμα, καλά κάνατε που στείλατε στο νησί αποβράσματα των φυλακών της Ανατολίας και μεταφέρατε εποίκους για να αλλοιώσετε την πληθυσμιακή σύστασή του! Εάν επιθυμούν οι Τουρκοκύπριοι γνήσια επανένωση, τότε εκ των πραγμάτων δεν θα τίθεται θέμα σε ποιον ανήκει τι, διότι θα είναι όλα για όλους.

Γνήσια όμως, όχι γιαλαντζί με υψηλή τουρκική κηδεμονία που θα αφήνει ανά πάσα στιγμή ανοικτό το ενδεχόμενο νέας εισβολής, καθώς ο ταραξίας της περιοχής έχει αποδείξει πως αντιλαμβάνεται τις διεθνείς σχέσεις. Προς το παρόν, προδίδοντας τη συλλογική μας ανάγκη για κάτι θετικό, πανηγυρίζουμε για τη δήλωση, επικεντρώνοντας στο ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα αξιοποίησης (σ.σ. πώς να μην το στηρίζουν όταν δικός τους κολοσσός θα κερδίσει;), χωρίς να περνούμε στο διφορούμενο ως αδιευκρίνιστο παρασύνθημα.

Defencepoint.gr