Πα. Ιούν 21st, 2024

Στην Αρχαία Κόρινθο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (video – φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ξεκίνησε το 17ο πανελληνιο λειτουργικό συμπόσιο στελεχών Ιερών Μητροπόλεων της Ιερας Συνόδου της εκκλησίας Της Ελλάδας υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερωνυμου Β’ .

Άρχισαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2018, οι εργασίες του ΙΖ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, το οποίο διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, και συγκεκριμένα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως μας «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» στην Αρχαία Κόρινθο, με τη συμμετοχή 65 εκπροσώπων από τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γενικό θέμα του Συμποσίου, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του  Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, είναι: «Οι Ιερές Ακολουθίες στην περίοδο της ¨Παρακλητικής¨, του ¨Τριωδίου¨ και του ¨Πεντηκοσταρίου».

Αμέσως μετά την υποδοχή των συνέδρων έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντα, Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και παρουσία των Σεβ. Μητροπολιτών, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Προέδρου της Διοργανωτικής Επιτροπής, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του φιλοξενούντος το Συμπόσιο Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Τιμητικώς παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Κορίνθου.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου, ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.  Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Οι Ιερές Ακολουθίες των λειτουργικών βιβλίων της Παρακλητικής, του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου συμβάλλουν δυναμικά στον ¨πλατυσμόν¨  της καρδιάς μας. Αναφωνούμε μαζί με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, εδώ στην Κόρινθο: ¨Τόστόμα ημών ανέωγε προς υμάς, Κορίνθιοι, η καρδία ημών πεπλάτυνται¨(Β΄Κορ. 6,11).» ενώ αλλού αναφέρει ότι, «Μέσα από την εντρύφηση και την μελέτη των ιερών Ακολουθιών ξεπροβάλλει ο χαρισματικός ουράνιος κόσμος της Παναγίας και των Αγίων». Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε «καλή και ευλογημένη συνέχεια στις εργασίες του Συμποσίου ελπίζοντας οι λόγοι που θα ακουστούν να μεταβληθούν σε εποικοδομητικές πράξεις για όλα τα στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς δόξαν Αυτής και των πιστών Της».

Κατά την προσφώνησή τoυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος,αφού καλωσόρισε τους συνέδρους, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ως και την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως για τους κόπους του συντονισμού και της προετοιμασίας του Συμποσίου. Ταυτόχρονα τόνισε ότι «είμε­θα κά­το­χοι με­γί­στου Λει­τουρ­γι­κού πλού­του α­πο­τε­θη­σαυ­ρι­σμέ­νου εις όλα τα προς χρή­σινΛει­τουρ­γι­κὰ Βι­βλί­α της Εκ­κλη­σί­ας μας, ως ἡ Πα­ρα­κλη­τι­κή, η οποί­α κα­λύ­πτει τον α­κί­νη­τον κύ­κλο των Εορ­τών του ενι­αυ­τού μα­ζί με τα Μη­ναί­α αλ­λά και το Τρι­ώ­δι­ον και το Πεν­τη­κο­στά­ρι­ον, τα οποί­α κα­λύ­πτουν τον κι­νη­τό κύ­κλο των Ε­ορ­τών του Εκ­κλη­σι­α­στι­κού Έτους. Αυ­τός ο πλού­τος, η α­ξί­α και ἡ χρησιμότητά του θα ανα­πτυ­χθούν μέ­σα από τις ειση­γή­σεις έγ­κρι­των ομιλητών κα­τά τας συ­νε­δρί­ας, αι οποί­αι θα α­κο­λου­θή­σουν, και θα δι­α­φω­τί­σουν τούς συμ­με­τέ­χον­τας εις αυ­τάς, ώ­στε και αυτοί με την σει­ρά τους να δι­α­φω­τί­σουν τους Κλη­ρι­κούς των Ι. Μη­τρο­πό­λε­ων εκ των ο­ποί­ων α­πε­στά­λη­σαν».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κηρύσσων την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, τόνισε ότι στο παρόν Λειτουργικό Συμπόσιο θα δοθεί η ευκαιρία να εξεταστούν οι Ιερές Ακολουθίες και το πως αυτές πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια του Εκκλησιαστικού Έτους, καθώς η Θεία Λατρεία είναι ένας από τους βασικούς άξονες εξέλιξηςγια την  ζωή της Εκκλησίας μας.

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Συνεδρία υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονύσιου και με την  παρουσία τουΜακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.