Σα. Απρ 20th, 2024

Superleague: VAR όχι πριν από τον δεύτερο γύρο της φετινής αγωνιστικής περιόδου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το Video Assistant Referee είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει τη ζωντανή βιντεοσκόπηση των ποδοσφαιρικών αγώνων και την ανασκόπηση κρίσιμων περιστατικών στα οποία γίνονται σαφή και προφανή λάθη από το τους διαιτητές και αφορούν γκολ, πέναλτι, κόκκινες κάρτες και τιμωρία λάθος παίκτη.

 

Η ομάδα των τεχνικών/διαιτητών που παρακολουθούν τις οθόνες του VAR και χειρίζονται το σύστημα βιντεοσκόπησης, έχουν το δικαίωμα να ενημερώσουν τον εκάστοτε διαιτητή μέσω ενδοεπικοινωνίας, ώστε να δει την ανασκόπηση της αμφισβητούμενης φάσης προκειμένου να τροποποιήσει την απόφασή του. 

 

Το Video Assistant Referee δεν είναι μια νέα τεχνολογία, καθώς ήδη εφαρμόζεται σε αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, καθώς και στο τένις – γνωστή ως «Hawk Eye». Ωστόσο, στο ποδόσφαιρο το VAR λειτούργησε μόνο σε πειραματικό στάδιο την περασμένη σεζόν στους αγώνες του Γερμανικού και Ιταλικού Πρωταθλήματος καθώς και του Κυπέλλου Αγγλίας, αφήνοντας, όμως, αρκετά ερωτηματικά για τη χρησιμότητά του. Επιπλέον, από τη νέα σεζόν θα εισαχθεί και στους αγώνες της Λα Λίγκα.

 

Φέτος, Γερμανία και Ιταλία θα χρησιμοποιούν επίσημα το VAR στο πρωτάθλημά τους, ενώ στην Αγγλία παρότι η χρήση του θα συνεχιστεί στους αγώνες του Κυπέλλου FA, αποκλείστηκε η εισαγωγή του στην Πρέμιερ Λιγκ καθώς όπως υποστηρίχθηκε χρειάζεται περαιτέρω βελτιώσεις.  

 

Ωστόσο, η FIFA – ένθερμος υποστηρικτής αυτής της τεχνολογίας – αποφάσισε να εισάγει το VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας πηγαίνοντας κόντρα στους επικριτές που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα του. Όμως, τέλος καλό, όλα καλά, αφού όπως δήλωσε ο Πιερλουίτζι Κολίνα – επικεφαλής της επιτροπής διαιτητών της FIFA – το ποσοστό επιτυχίας που σημείωσε στην ορθότητα των αποφάσεων στις οποίες επενέβη το VAR ήταν 99,3%, ενώ χωρίς τη χρήση του αυτό θα ήταν 95%.

Προ μηνών, έπειτα από συνεδρίαση της ΕΠΟ με το Υπουργείο Αθλητισμού, αποφασίστηκε η εισαγωγή του VAR και στη Super League, προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποκτήσει διαφάνεια και αξιοπιστία. Ωστόσο, το διάστημα που μεσολάβησε ως το καλοκαίρι, ΕΠΟ και Υπουργείο αναζητούσαν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί σωστά η τεχνολογία αυτή στα ελληνικά γήπεδα, καθώς και το μεγάλο κονδύλι που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του έργου.

Έτσι, στις 29 Ιουνίου, η ΕΠΟ συγκάλεσε Τακτική Γενική Συνέλευση με σκοπό να θέσει σε εφαρμογή διαγωνισμό που θα αναδείξει τον ανάδοχο του έργου.

Κατά τη διάρκεια της Τακτικής Συνέλευσης, ο Βαγγέλης Γραμμένος – Πρόεδρος της ΕΠΟ – ανήγγειλε τη δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ» και  προϋπολογισμό σχεδόν 14 εκατομμυρίων ευρώ, δηλώνοντας ότι το VAR είναι «η μεγαλύτερη παρέμβαση και κληρονομιά αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Τελικά, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης όρισε ως δικαιούχο της υλοποίησης του έργου την ΕΔΕΤ ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής δικτυακών, υπολογιστικών και αποθηκευτικών υπηρεσιών.  Τελική ημερομηνία για τον διαγωνισμό ορίστηκε η 4ηΑυγούστου, οπότε περίπου στα μέσα Σεπτέμβρη αναμένεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην επιλογή αναδόχου του έργου.

Στην επόμενη φάση θα ξεκινήσει η εγκατάσταση του συστήματος και θα γίνει η εκπαίδευση των διαιτητών. Συνεπώς, ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση, θα αναβάλλει τη χρήση του VAR στα ελληνικά γήπεδα πιθανότατα ως την έναρξη του δεύτερου γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος της Super League.

Έτσι, οι φίλοι καθώς και οι ομάδες ποδοσφαίρου συμπεριλαμβανομένου ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού που σύμφωνα με τη bwin είναι τα φαβορί για την κατάκτηση του επόμενου πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ, θα χρειαστεί να περιμένουν για να εξακριβώσουν ιδίοις όμμασι αν το VAR είναι η λύση που θα συμβάλλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.