Κυ. Απρ 14th, 2024

Τα μαζεύει ο Δαβάκης για τη ρατσιστικού περιεχομένου δήλωσή του για τους Ρομά

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τις επίμαχες δηλώσεις ότι «απαγορεύω σε οποιοδήποτε αθίγγανο, γύφτο και δεν συμμαζεύεται να με ψηφίσει» και «όποιος με ψηφίσει από αυτή την κοινότητα εγώ δεν τον αναγνωρίζω» επιχειρεί με ανακοίνωσή του να ανασκευάσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης.

Ο βουλευτής διευκρίνισε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή, ειδικά με αφορμή βίαιες ληστείες και ζητεί συγγνώμη από όσους έθιξε.

Παρατίθεται η ανακοίνωση του βουλευτή:

Οι επίμαχες δηλώσεις μου έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σε χωριό της Λακωνίας σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή. Τα περιστατικά αυτά έχουν ενταθεί σε συχνότητα και βαρύτητα τους τελευταίους μήνες, με χαρακτηριστικότερα τις βίαιες ληστείες μετά ξυλοδαρμού σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, όπως η πρόσφατη ληστεία 82χρονης γυναίκας. Προκαλεί δε μεγάλη λύπη κι ανησυχία η εμπλοκή ανηλίκων σε τέτοια περιστατικά, τα οποία έχουν καταγραφεί στα ΜΜΕ.

Σε αυτά και μόνο αναφερόμουν. Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σύρεται όλο και πιο χαμηλά από την «ακροδεξιά τάση» στο κόμμα.

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών επέμεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που του ασκήθηκε εμμέσως από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Επισήμανε τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι μετά από ένα θετικό 2017, η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έφεραν και πάλι την απόδοση του 10ετούς στο 4,5%.

Πάντως, παρατήρησε σημαντική διολίσθηση στο μέτωπο της ανεξαρτησίας των θεσμών και του κράτους δικαίου. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Τόνι Μπάρμπερ, δημοσιογράφου των Financial Times, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η διολίσθηση αυτή γεννά «αβεβαιότητα» και πλήττει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Μία εξαίρεση, ωστόσο, όπως είπε, είναι η φορολογική διοίκηση, η ανεξαρτητοποίηση της οποίας από την πολιτική διαδικασία – που ξεκίνησε επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών – είχε ως αποτέλεσμα «να μην έχουμε πια πρόβλημα συλλογής των φόρων».

Σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον του «ξεκίνησαν αρκετά χρόνια νωρίτερα». Ανέφερε ότι κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να συμψηφίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας με τις οφειλές του κράτους προς αυτήν, αλλά ότι κανείς δεν έχει παρουσιάσει ίχνος αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με αυτό. «Δεν θα έπρεπε οι εισαγγελείς να το έχουν ελέγξει αυτό;» διερωτήθηκε. Μίλησε για καταγγελίες που είναι «εντελώς ψευδείς» και κάνουν πολύ κακό στη χώρα και ανέφερε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «μπορεί να έχουν εκβιαστεί», για να λένε «τέτοια ψέματα». Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στην «παράνομη» έρευνα του γραφείου της συζύγου του, τη μέρα που η κεντρική τράπεζα έπαιρνε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Τράπεζας Αττικής το Σεπτέμβριο του 2016: «Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου». «Αν ο στόχος είναι να υπονομευτεί η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του διοικητή της, έχουν υπολογίσει λάθος», είπε.