Δε. Δεκ 4th, 2023

Ανοιξε το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε την Τετάρτη το απόγευμα, ενεργοποιώντας την σχετική διαδικασία αφού αρκετοί φορολογούμενοι έσπευσαν ήδη να υποβάλλουν δηλώσεις.

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει αφού προβλέπεται η εξόφληση σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Ομως, οι φορολογούμενοι θα μπορούν απο φέτος να αιτούνται την πληρωμή βεβαιωμένης φορολογικής οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις πριν αυτή καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Ακόμη, οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα εντός των επομένων δυο εβδομάδων να πληρώνουν το σύνολο ή μέρος μιας οφειλής με πλαστικό χρήμα, δηλαδή πιστωτική η χρεωστική κάρτα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του Taxisnet στη διαδικτυακή πύλη της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr). Η σχετική απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλήσουν οποιαδήποτε φορολογική οφειλή σε έως 12 άτοκες δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκές πιστωτικό όριο στην κάρτα του φορολογούμενου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο έντυπο Ε1. Δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης χρονιάς. Οι αλλαγές σχετίζονται με την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, και την φορολόγηση των εισοδημάτων απο βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb εκτός των άλλων.

Εν τω μεταξύ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έδωσε στη δημοσιότητα το βιβλιαράκι με τις αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Σ΄ αυτό περιλαμβάνεται δήλωση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή που τονίζει:

«Το φυλλάδιο αυτό έχει σκοπό να σας βοηθήσει στην ορθή υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017. Καλώ όλους –και ιδιαιτέρως τους επαγγελματίες λογιστές / φοροτεχνικούς -να συνδράμουν την προσπάθειά μας για ομοιόμορφη κατανομή των ηλεκτρονικών υποβολών στον διαθέσιμο για την εκπλήρωση της υποχρέωσης χρόνο.

Η μαζική συγκέντρωση δηλώσεων προς υποβολή την τελευταία στιγμή, που δυσχεραίνει υπέρμετρα και το έργο των λογιστών / φοροτεχνικών, είναι πιθανό να δημιουργήσει δυσλειτουργίες, που πρέπει να αποφευχθούν. Συνεχίζεται και φέτος η προσυμπλήρωση της δήλωσης με στοιχεία που συλλέγονται ηλεκτρονικά από εργοδότες, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα, κ.λπ. Ωστόσο, είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμος ο έλεγχος της ορθότητας των προσυμπληρωμένων στοιχείων.

Ειδικά στις περιπτώσεις ασυμφωνίας βεβαιώσεων αποδοχών σε μισθωτούς, συνταξιούχους ή επιτηδευματίες, είναι προτιμότερο να απευθύνεστε για διορθώσεις στους φορείς που σας χορήγησαν την βεβαίωση, πριν υποβάλλετε τη δήλωσή σας. Εξακολουθεί να ισχύει η μείωση φόρου για τα εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι δαπάνες που προβλέπονται και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, εκτός των περιπτώσεων που ρητά ορίζονται στον νόμο.

Επίσης, στον πίνακα 2 της δήλωσης προστέθηκαν νέοι κωδικοί 007-008 και συμπληρώνονται από όσους φιλοξενούν ενήλικες υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στον Πίνακα 8, προκειμένου να γίνεται ηλεκτρονική ταυτοποίηση με αυτούς που δηλώνουν φιλοξενούμενοι. Σε ό,τι αφορά το έντυπο Ε3, ύστερα από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και της λογιστικής κοινότητας, προχωρήσαμε σε σημαντικές παρεμβάσεις, που απλοποιούν σημαντικά το έργο των λογιστών / φοροτεχνικών και διευκολύνουν την υποβολή της δήλωσης. Στόχος μας είναι, κάθε χρόνο, η διαδικασία να είναι όλο και περισσότερο αυτοματοποιημένη.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το προσωπικό της Α.Α.Δ.Ε. θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ομαλή ροή και εξέλιξη της διαδικασίας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας».

ert.gr