Σα. Φεβ 24th, 2024

Το πανέμορφο και φιλόξενο καταφύγιο της Τριχωνίδας – Η λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας με τη μεγάλη οικολογική σημασία – Δείτε τις φωτογραφίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό της είναι πως είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Η Τριχωνίδα βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, με έκταση από τα ανατολικά προς τα δυτικά, νότια του βουνού Παναιτωλικό και βόρεια του Αρακύνθου. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χλμ. και μέγιστο βάθος 58 μ.

Η λίμνη ξεχωρίζει για την ομορφιά του τοπίου, ενώ ιδιαίτεροι είναι και οι οικισμοί που την πλαισιώνουν. Παναιτώλιο, Καινούργιο, Παράβολα, Μυρτιά, Γαβαλού και Παπαδάτες είναι μερικά μόνο από τα παραλίμνια χωριά, που συμπληρώνουν το συναρπαστικό ψηφιδωτό της Τριχωνίδας.

Εκτός του φυσικού κάλλους όμως, η Τριχωνίδα έχει και μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Ιτιές, λεύκες και πλατάνια κοσμούν τις όχθες της, αποτελώντας φιλόξενο καταφύγιο για πλήθος πουλιών και ψαριών. Στην πλούσια ορνιθοπανίδα καταγράφονται απάνω από 200 είδη πουλιών- κάποια πολύ σπάνια, όπως ο πορφυροτσικνιάς. Στα νερά της ζουν πολλά είδη ψαριών, εκ των οποίων 11 είναι ενδημικά, ενώ η Τριχωνίδα είναι το μόνο μέρος όπου εντοπίζεται ο Νανογωβιός. Είναι δε η περιοχή της Τριχωνίδας, μίας από τις λίγες στην Ελλάδα όπου ζουν βίδρες.

Στην επίσκεψή σας στην Τριχωνίδα, κρατήστε λίγο χρόνο και για το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, στα Αμπάρια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πίνακες σχετικούς με την Τριχωνίδα, μακέτα της λίμνης αλλά και ενυδρείο με τα ψάρια της.

Πάνω από το χωριό Άνω Βλοχός, στην κορυφή του λόφου πάνω και από τη μονή της Παναγίας, υπάρχουν απομεινάρια της αρχαίας ακρόπολης των Θεστιέων, που κατοικήθηκε από τους Nεολιθικούς Xρόνους. Μπορεί από την ακρόπολη να μην σώζονται πολλά, η θέα όμως από εδώ θα σας αποζημιώσει.

ΤΡΙΧΟΝΙΔΑ

ΤΡΙΧΟΝΙΔΑ

ΤΡΙΧΟΝΙΔΑ

ΤΡΙΧΟΝΙΔΑ

Newsbeast.gr