Τε. Δεκ 6th, 2023

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών-Προσπάθεια να μεταφερθούν στο Προξενείο μαας (video – φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του Τούρκου δικαστή στο αίτημα να απελευθερωθούν ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης μέχρι τη δίκη τους – Τους δύο αξιωματικούς επισκέφθηκαν οι γονείς τους στις φυλακές της Αδριανούπολης

 
Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.

Σύμφωνα με το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.
Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

«Μάχη» για να μεταφερθούν οι δύο στρατιωτικοί στο ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη

Στη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ελληνικό προξενείο, στην Αδριανούπολη, επικεντρώνονται οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ που μίλησαν στον ΑΝΤ1, οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών ζητούν να αποφυλακιστούν και να διαμείνουν στο προξενείο της Ελλάδας στην Αδριανούπολης, καθώς η προφυλάκισή τους έγινε με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Συνεπώς, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μεταφερθούν στο ελληνικό προξενείο, να δηλωθεί αυτό ως κατοικία τους και να παραμείνουν εκεί και μέχρι να οριστεί η δικάσιμος.

Συναντήθηκαν με τους γονείς τους

Την πύλη των φυλακών της Αδριανούπολης πέρασαν οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς έγινε δεκτό το αίτημά τους από την εισαγγελία να επισκεφθούν τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αίτημα των γονέων κατατέθηκε στις 10.15 πμ στο Δικαστικό Μέγαρο Αδριανούπολης, στη συνέχεια έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα και οι γονείς μετέβησαν στις φυλακές Αδριανούπολης, όπου κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί.

Κρατούνται από την Πέμπτη 1η Μαρτίου

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές Ανδριανούπολης κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο σε τουρκικό έδαφος. Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και 29χρονος, λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την περασμένη Πέμπτη 1η Μαρτίου.

Η ελληνική πλευρά -μέσω των Τούρκων δικηγόρων που διόρισε το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη- κατέθεσε αίτημα στην τουρκική δικαιοσύνη για να δικαστούν κανονικά οι δυο στρατιωτικοί αλλά ταυτόχρονα να αφεθούν ελεύθεροι ωσότου οριστικοποιηθεί η ετυμηγορία του τουρκικού δικαστηρίου.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς και των δυο συλληφθέντων στρατιωτικών, όπως μπορείτε να δείτε και στο φωτογραφικό υλικό, βρίσκονται ήδη στο δικαστικό μέγαρο έχοντας πρώτα επισκεφτεί τα παιδιά τους όπως προαναφέραμε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών.

Κατά την διάρκεια του ολιγόλεπτου επισκεπτηρίου είχαν την δυνατότητα να παραδώσουν τα παιδιά τους πολιτικά ρούχα με τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστών.

Οι δυο αξιωματικοί κρατούνται στην ίδια πτέρυγα με τον με τον πρώην ηγέτη της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν κάθειρξη έως και 142 ετών, καθώς κατηγορείται για διασυνδέσεις με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες με την επόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του να έχει οριστεί για τις 11 Απριλίου.

Σήμερα, όπως αναμενόταν δεν εκδόθηκε απόφαση για την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Νεότερα αναμένεται να υπάρξουν μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή, οπότε εκτιμάται ότι θα αποφανθεί ο Τούρκος δικαστής στο αίτημα για αποφυλάκιση του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και του λοχία Κούκλατζη μέχρι την πραγματοποίηση της δίκης τους.