Δε. Δεκ 4th, 2023

Η εξόδιος ακολουθία της Γερόντισσας Θεοφανώ στο Λουτράκι (video – φώτο)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αγγέλλεται η εκδημία εις Κύριον της Οσιωτάτης μοναχής Γερόντισσας Θεοφανούς (κατά κόσμον Ελένης) Σανταμούρη, Ηγουμένης της Προτύπου  Ιεράς Μονής  «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ», Ηλιουπόλεως.

Η εκδημήσασα ήτο θυγατέρα του ιερέως Παναγιώτη και της Φραγκίσκας Σανταμούρη και εγεννήθη στην Τήνο το έτος 1935. Ορφάνευσε πολύ ενωρίς από μητέρα και σε ηλικία μόλις 18 μηνών ωδηγήθη υπό του Διακόνου πατρός της μαζί με την μεγαλύτερη αδελφή της, κατόπιν Γερόντισσα Θεοκτίστη, στην Ιερά Μονή της Κυρίας των Αγγέλων Κεχροβουνίου Τήνου, την ανατροφή των οποίων ανέλαβε η Γερόντισσα Θεοδούλη. Παρέμειναν και οι δύο κατά σάρκα αδελφές στην συνοδεία της μακαριστής Γερόντισσας Θεοδούλης, οι οποίες και μετ’ αυταπαρνήσεως διακόνησαν το έργο που ενεπνεύσθη αυτή, δηλαδή των Εκπαιδευτηρίων και του Ορφανοτροφείου.

Εκάρη Μεγαλόσχημος μοναχή στην Ιερά Μονή Θεομήτορος Ηλιουπόλεως την 25ην Νοεμβρίου 1964. Παιδιόθεν διακόνησε το ιεροψαλτικό αναλόγιο και έως της τελευταίας της αναπνοής, αφού αδοκήτως εξεδήμησε, παραδούσα την ψυχήν ειρηνικώς στο κελλί  της.

Μετά τον θάνατο της μακαριστής Ηγουμένης Πελαγίας εξελέγη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Θεομήτορος την 11ηνΦεβρουαρίου 2006 και ενεθρονίσθη υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, την 3ην Οκτωβρίου 2006. Κατέλιπε παράδειγμα σιωπής και άκρως φιλακολούθου Μοναχής.

Η Νεκρώσιμος αυτής Ακολουθία εψάλη υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου εις το Ι. Μετόχιο, της Προτύπου Ι. Μονής Θεομήτορος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Προφήτου Ηλιού στο Λουτράκι.

Ας είναι η μνήμη της αιωνία!