Τε. Φεβ 21st, 2024

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά προς Νίμιτς: Να μην περιγράφει με τρόπο λανθασμένο την πολιτική των Αθηνών (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Αποτέλεσμα εικόνας για Κοτζιά

Αυστηρό μήνυμα απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προς τον  Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κοτζιάς είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Νίμιτς

την οποία υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός». «Άλλωστε κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ανακοίνωσή του απηύθυνε «έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθή το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Ο κ. Κοτζιάς χαιρέτισε τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, λέγοντας ότι ενεργεί «με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας.»

Προβολή εικόνας στο Twitter

Προβολή εικόνας στο Twitter

 
Υπουργείο Εξωτερικών

 

@GreeceMFA

 

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ @NikosKotzias σχετικά με πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του ονοματολογικού https://www.mfa.gr/epikairotita/diloseis-omilies/anakoinose-upourgou-exoterikon-kotzia-skhetika-me-prosphates-exelixeis-gia-ten-epiluse-tou-onomatologikou.html 

 Κι ενώ οι διαβουλεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, ο πρωθυπουργός της γείτονος Ζόραν Ζάεφ επιμένει σε δημοψήφισμα, προσβλέποντας σε λύση έως το καλοκαίρι.

Την εκτίμηση ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για το Σκοπιανό, και ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ο Μάθιου Νίμιτς, στο Euronews. Καμία πλευρά δεν μπορεί να θέσει τελεσίγραφα στην άλλη, ενώ και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να επιλύσουμε το θέμα ανέφερε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Στην Ελλάδα η πολιτική αντιπαράθεση καλά κρατεί, με αφορμή και το συλλαλητήριο.

Πεδίο αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ -Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε και το σημερινό πρωτοσέλιδο της  Αυγής. Σε αυτό η εφημερίδα επιχειρεί να θέσει τα διλήμματα σε σχέση με το σκοπιανό ζήτημα.

Με «τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνει πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας -και τώρα η ΝΔ συντάσσεται με τα συλλαλητήρια- επιβεβαιώνει πως «οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Η ΝΔ κάλεσε νωρίτερα την κυβέρνηση να σχολιάσει δήλωση του αείμνηστου Λεωνίδα Κύρκου,  με την οποία  χαρακτήριζε  την τότε συγκέντρωση για το Μακεδονικό ως έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας και υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομίας».

Μήνυμα ενότητας απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε είναι να αναλογιστούμε την ιστορία μας, την κληρονομιά μας και ενωμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ως εξαιρετική ευκαιρία για επίλυση χαρακτήρισε το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από τις επαφές Αθήνας και Σκοπίων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα