Τρ. Αυγ 9th, 2022

Ο αγώνας για τους αγνοούμενους-Πυρετώδεις οι προσπάθειες των συνεργείων για αποκατάσταση (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, οι νεκροί έχουν φτάσει στους 86. Τα Μικτά κλιμάκια του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Ερυθρού Σταυρού καθώς και εθελοντές συνεχίζουν να ερευνούν το Μάτι για την εύρεση αγνοουμένων.

Τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν ότι μπορεί να αποκατασταθεί. Πρώτη μέριμνα, η επαναφορά της ηλεκτροδότησης. Συνολικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 49 ενήλικες εγκαυματίες. Υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στις 17:00.

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές επί 86 σορών, αυξάνοντας έτσι των αριθμό των επιβεβαιωμένων νεκρών, επισημαίνοντας ότι δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων.

Τα αποτελέσματα μέχρι και τη χθεσινή καταγραφή των μηχανικών αναφέρουν ότι από τις 2.489 αυτοψίες, όπως προκύπτει 1.218 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι κάτοικοι θα πρέπει να πηγαίνουν στους δήμους όπου ανήκουν και να αναζητούν το δελτίο αυτοψίας που έχουν κάνει οι πολιτικοί μηχανικοί, καθώς με αυτό το έγγραφο θα μπορούν να κάνουν χρήση των μέτρων ελάφρυνσης που έχουν ανακοινωθεί.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον Βουτζά έχει γίνει σε ένα μικρό μέρος της περιοχής, ενώ το νερό έχει πάει σε τέσσερα-πέντε τετράγωνα. Απορριμματοφόρα άλλων δήμων συνδράμουν στην προσπάθεια απομάκρυνσης των καμμένων κορμών, προκειμένου να γίνουν απρόσκοπτα οι εργασίες αποκατάστασης.

Ο Θανάσης Ρωμανός, κάτοικος του Νέου Βουτζά, μίλησε στην κάμερα για την ώρα που κόσμος ήρθε αντιμέτωπος με τις φλόγες, αλλά και την αγωνία για την οικογένειά του όταν εκείνοι μπήκαν στα αυτοκίνητα για να διαφύγουν, με τον ίδιο να μένει πίσω.

Κρίσιμη κατάσταση των 11 εγκαυματιών

Κρίσιμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση των 11 εγκαυματιών που παραμένουν στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Συνολικά στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 49 ενήλικες εγκαυματίες καθώς πήραν εξιτήριο κάποιοι από αυτούς που νοσηλεύονταν σε αυτά τις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων είναι σταθερός. Η κατάσταση των τεσσάρων παιδιών κρίνεται καλή και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να πάρουν εξιτήριο σήμερα ή τη Δευτέρα.

Σε ύφεση τα μέτωπα

Στα Γεράνια Όρη συνεχίζονται οι ρίψεις και παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Έγκλημα οι οικισμοί εκτός σχεδίου

«Είναι η ευκαιρία μας να λύσουμε τα θέματα. Να ξανασχεδιάσουμε την περιοχή. Να αφήσουμε τα ρέματα να είναι ρέματα. Να αφήσουμε την πρόσβαση παραλία να είναι πρόσβαση στην παραλία. Αναπτύχθηκαν οικισμοί εκτός σχεδίου. Είναι ένα έγκλημα που έγινε πριν από 50 χρόνια και έκλειναν τα μάτια κάποιοι. Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Φιλίππου, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, είπε εμφατικά «πήγαμε με τον δήμαρχο σε τέσσερα ρέματα προκειμένου να τα καθαρίσουμε και δεν μπορούσαμε καθώς είναι χτισμένα με σπίτια, με μάντρες, νομιμοποιημένα και δεν μπορείς να τα γκρεμίσεις».

Γολγοθάς η αναζήτηση των αγνοούμενων 

Ταυτοποιήθηκε η σορός του αγνοούμενου Δημήτρη Τουρναβίτη από το Νεκροτομείο Αθηνών. Αγνοείται ακόμη η σύζυγός του και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη. Στην ΕΡΤ μίλησε εχθές ο αδερφός του Κώστας Τουρναβίτης, ο οποίος έψαχνε ακόμη για ίχνη ζωής τους. Σοκάρουν οι εικόνες από τη στιγμή της τραγωδίας, όπως φαίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που συγκαλεί ο πρωθυπουργός, όλες οι τελευταίες εξελίξεις και η αξιολόγηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται.

Συγκίνηση από την προσφορά των πολιτών

Συγκίνηση από τη μεγάλη προσφορά των πολιτών στο κέντρο Logistics της Περιφέρειας στο Παλαιό Φάληρο για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τους πυρόπληκτους.

Οι στιγμές του ολέθρου-Οι διακοπές έγιναν εφιάλτης

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που έζησαν την πύρινη κόλαση και κατάφεραν να ξεφύγουν εγκαίρως ή υποχρεώθηκαν να κολυμπήσουν μέχρι να τους εντοπίσουν σωστικά συνεργεία και ιδιώτες διασώστες.

Χαμένα και τραυματισμένα ζώα από τις πυρκαγιές

Πολύ μεγάλη είναι η κινητοποίηση των φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών για τα ζώα που έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: ΕΡΤ1 – www.ert.gr