Σα. Δεκ 2nd, 2023

Τα Μετέωρα της… Πελοποννήσου (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τα Μετέωρα της… Πελοποννήσου (pics+video)

Ένα από τα πιο εκθαμβωτικά μέρη της ορεινής Κορινθίας που προκαλεί πρωτόγνωρο δέος σε κάθε επισκέπτη είναι η τοποθεσία των “Κορινθιακών Μετεώρων” κοντά στον οικισμό της Κάτω Ταρσού Φενεού.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό βραχώδη σχηματισμό με εντελώς κάθετες και σχεδόν λείες πλευρές, μέσου ύψους γύρω στα 40-45 μέτρα και εκτεινομένου σε συνολικό μήκος 800 μέτρων, πλησίον της οριογραμμής των νομών Αχαΐας και Κορινθίας. Δύο από τις πολλές ρηγματώσεις των απόκρυμνων καταπτώσεων διαμορφώνονται σε σπηλαιώσεις κοιλότητες η μία εκ των οποίων έχει αποκτήσει θρησκευτική ιδιοσυγκρασία αφού διασκευάστηκε στην ιδιότυπη Ιερά Μονή της Παναγίας του Βράχου.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν αποθήκη τροφίμων για τους κατοίκους ενώ λειτουργούσε και σαν κρυφό σχολειό. Η πρόσβαση είναι πλέον εύκολη καθώς έχει κατασκευασθεί μια άνετη πέτρινη σκάλα. Σταθερά ακούγεται ο ήχος καθαρού νερού που τρέχει στο Ιερό και πηγάζει μέσα στο βράχο και είναι το Αγίασμα της Παναγίας.

Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες και το βίντεο αυτό το τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς συμπληρώνεται από αρκετά ρυάκια με τρεχούμενο νερό, έλατα και πεύκα δημιουργώντας μια άκρως ειδυλλιακή εικόνα για τους φυσιολάτρες και τους περιηγητές.

Βίντεο-magicartfilms

 

Τα Μετέωρα της Αχαΐας. Ι.Μ Μεγάλου Σπηλαίου.

To καταπληκτικότερο ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας στην Πελοπόννησο, είναι η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου, η οποία προκαλεί δέος καθώς βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ.

Πήρε το όνομά της από το κάθετο βραχώδες συγκρότημα του Χελμού, επάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή.

Σήμερα οκταόροφη, υψώνεται “κολλημένη” στο βράχο καθηλώνοντας και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη.

Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π.

Στη Μονή του Μ. Σπηλαίου η ψυχή του πιστού αισθάνεται τη μηδαμινότητά της, καθώς εισέρχεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού μέσα στο κοίλωμα του σπηλαίου.

Η πρόσβαση στη Μονή σήμερα είναι εύκολη και άνετη : από την Εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, στην παραλία Πλατάνου, υπάρχει ασφαλτοστρωμένη οδός, όπου μέσα από πυκνότατα δέντρα πλατάνων, πεύκων και ελάτων οδηγεί στη Μονή. Επίσης από τοΔιακοφτό με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, φτάνει ο επισκέπτης – προσκυνητής σταΚαλάβρυτα και από εκεί σε 15′ με αυτοκίνητο στη Μονή.

Τοποθεσία : Ζ α χ λ ω ρ ο ύ

Ένα χωριουδάκι-κόσμημα, χτισμένο στα βάθη ενός καταπράσινου φαραγγιού. Ένα τραίνο που φήμες λένε ότι κάνει τέσσερις φορές τη μέρα την ομορφότερη διαδρομή τραίνου στην Ελλάδα.

Ένα μονοπάτι που ελίσσεται δίπλα στις ράγες του, οδηγώντας τα βήματα των πεζοπόρων του πάνω από 49 γεφυράκια και κάτω από επιβλητικά βράχια που αγγίζουν τον ουρανό.

Αν μας ζητούσατε τρεις καλούς λόγους για ένα Σαββατοκύριακο στη Ζαχλωρού, αυτοί θα ήταν οι πρώτοι που θα μας έρχονταν στο μυαλό. 

Η Ζαχλωρού είναι κτισμένη 5 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα, στα βάθη του φαραγγιού του Βουραϊκού –από το όνομα του ποταμού που το διασχίζει, αν δε σας λέει κάτι θα είναι επειδή το ξέρετε ως φαράγγι του Οδοντωτού, από το όνομα του τραίνου που κάνει την ίδια διαδρομή.

Είναι ένα κουκλίστικο χωριό, με τα κόκκινα κεραμίδια του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε φουντωτά πλατάνια, μηλιές και καρυδιές, και το κελάρυσμα του ποταμού ακριβώς δίπλα στον κεντρικό του δρόμο να παρέχει το μόνιμο soundtrack. Η εντυπωσιακότερη εικόνα της, όμως, είναι τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού που υψώνονται γύρω της, δημιουργώντας την αίσθηση του φυσικού καταφυγίου.

 

Up Drones & Yasiu18

Τα Μετέωρα της… Πελοποννήσου (pics+video)Τα Μετέωρα της… Πελοποννήσου (pics+video)Τα Μετέωρα της… Πελοποννήσου (pics+video)