Δε. Αυγ 8th, 2022

Κατατέθηκε η τροπολογία για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος η οποία προβλέπει την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις. 

Από τη Δευτέρα βγαίνουν οι μπουλντόζες για τα πρώτα 100 αυθαίρετα. Η λίστα των κατεδαφίσεων περιλαμβάνει 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση και 685 στον Αιγιαλό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι η τροπολογία θα είναι μεταβατική έως ωσότου λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης και θα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία.
Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει πλέον την αρμοδιότητα της κατεδάφισης αλλά και της επιβολής προστίμων για καταπάτηση αιγιαλού, αναδασωτέες πυρόπληκτες περιοχές, ρέματα και κατεδαφιστέα.

Με βάση την τροπολογία η εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης ανήκει στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με τα ένδικα μέσα, πλέον οι ενστάσεις θα γίνονται απευθείας στο ΣτΕκαι εντός 15 ημερών.

Την τροπολογία προανήγγειλαν νωρίς το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Υπ.Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφιση 2.500 αυθαιρέτων κτισμάτων σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως είπε, στις φυσικές καταστροφές μέχρι τώρα οι αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για την πρώτη κατοικία, ωστόσο με τροπολογία πλέον επεκτείνονται και στη δεύτερη κατοικία.

Από τον Οκτώβριο τα Παρατηρητήρια Δόμησης

Από τις 15 Οκτωβρίου μπαίνουν σε λειτουργία τοπικά Παρατηρητήρια Δόμησης. Οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και όλα «σε δημόσια θέα», ενώ στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Την ίδια ώρα με κονδύλια 5 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται η αποκεντρωμένη διοίκηση προκειμένου να γίνουν απευθείας αναθέσεις όταν το κόστος κατεδάφισης φθάνει τις 135.000 ευρώ, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να επεκτείνει εργολαβίες που έχει κατά 50%.

«Καταπατημένο, δασικό, και παράνομα περιφραγμένο το οικόπεδο με τους 26 νεκρούς»

«Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση» που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανέναν νόμο από τους ισχύοντες από το 1977.

Επίσης, έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τον Αιγιαλό και μάλιστα έχει περιτοιχίσει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας.

Πριν από το 1945 το Μάτι, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, ήταν αγροτική έκταση ενώ πολύ γρήγορα αποκτά αστικό χαρακτήρα καθώς ξεπηδούν οι πρώτες, διάσπαρτες, εξοχικές κατοικίες. Φυτεύονται πεύκα ενώ ακολουθεί μια άναρχη δόμηση όπου παρατηρείται έντονη στα χρόνια που ακολουθούν. Από το 1983 και μετά γίνονται οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό την οριοθέτηση της άναρχης δόμησης στην Ελλάδα.

Εξάλλου, με  υπουργική απόφαση κατεδαφίζονται και τα αυθαίρετα της Μακρονήσου.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Βίντεο με οδηγίες για τις δασικές πυρκαγιές

Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με την προβολή μηνυμάτων για τις δασικές πυρκαγιές, μέσω βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube, έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Τα ενημερωτικά μηνύματα που προβάλει η ΓΓΠΠ δεν είναι καινούργια, αλλά μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τα προωθεί και πάλι, προκειμένου, με τη συμμετοχή και των ΜΜΕ, να τα δουν οι πολίτες μέχρι και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας.

Η καμπάνια περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα σύντομα βίντεο, που αφορούν σε:

– Οδηγίες προστασίας από δασικές πυρκαγιές. (https://www.youtube.com/watch?v=35sCxC9lE_8&feature=youtu.be)

– Χάρτη Πρόβλεψη Κινδύνου Πυρκαγιάς. (https://youtu.be/r-HmWs6JqUk)

– Δασικές Πυρκαγιές: Προετοιμάσου (αγροτικές δραστηριότητες). (https://www.youtube.com/watch?v=mWfSdsbrZs4&feature=youtu.be)

– Κάνε το δικό σου σχέδιο! (https://www.youtube.com/watch?v=PJLH2XzgO_0&feature=youtu.be)

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1