Πε. Μαρ 28th, 2024

«Στα Καλάβρυτα ένα από τα πιο επιτυχημένα συνεταιριστικά παραδείγματα» (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την προτεραιότητα της κυβέρνησης στην ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και στην ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων εξέφρασε ο πρωθυπουργός από τα Καλάβρυτα σε ομιλία του σε μέλη του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να επιτρέπει την υποβάθμιση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν γίνεται να αφήνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί. Δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μια εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής», είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης του αγροτικού κόσμου της χώρας που «γεννήθηκε» στα Καλάβρυτα.

«Για πάνω από 50 χρόνια, ένας αγροτικός συνεταιρισμός μεγαλώνει και εξελίσσει τη δραστηριότητά του αντέχοντας στις πιέσεις των καιρών. Ένα εγχείρημα που πέτυχε – και υπάρχουν πολλά σαν αυτό στην πατρίδα μας γιατί βασίστηκε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία, όχι στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή», σημείωσε και συνέχισε απευθυνόμενος στους παραγωγούς: «Τέτοια παραδείγματα, σαν το δικό σας, είναι πλούτος για την παραγωγή -όχι μόνο την αγροτική- στη χώρα μας».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει τα τελευταία τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση για να ενισχύσει αγρότες και κτηνοτρόφους:

► νομοθέτησε το 2016 το συνεταιριστικό νόμο ώστε τόσο οι υφιστάμενοι συνεταιρισμοί να ανταπεξέλθουν στην κρίση και να ανασυνταχθούν ξανά σε υγιή βάση αλλά και να ευνοηθεί η δημιουργία νέων συνεταιρισμών

► νομοθέτησε το 2017 την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα ανάμεσα σε αυτά και τα γαλακτοκομικά αλλά και το ελληνικό σήμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κρέας

► διεύρυνε και αύξησε ήδη από το 2016 την ενίσχυση – συνδέοντάς την με την παραγωγή – των ζωοτροφών, στοχεύοντας ακριβώς στην ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας

► έβαλε σε τάξη της πληρωμές ενισχύσεων και προγραμμάτων, όπως και η Βιολογική Κτηνοτροφία

► προχώρησε στις ενέργειες για την ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο φρέσκο γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος. Μέσα από τη στενή συνεργασία Υπηρεσιών με ελεγκτικές αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων η οποία ήδη αποδεικνύεται ότι είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες πληγές που άνοιξε η κρίση και η καταστροφική διαχείρισή της από αυτούς που διαφέντευαν τον τόπο για 40 χρόνια και παρατήρησε: «Δεν ήρθα εδώ για να σας αραδιάσω τα πεπραγμένα των προηγούμενων που γονάτισαν την εγχώρια αγροτική παραγωγή. Ήρθα για να μιλήσω μαζί σας και να σας ακούσω. Να οργανώσουμε μαζί, τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος».

«Σήμερα, που η χώρα είναι πλέον απαλλαγμένη από το βραχνά που κράτησε 8 χρόνια, οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγαλύτερες για έμπρακτη στήριξη στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε στη συνέχεια και είπε ότι η κυβέρνηση τον Νοέμβριο προχώρησε:

– στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή, για παράδειγμα, κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019.

– στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας.

Σύμφωνα με όσα είπε στη συνέχεια, άμεσα και μέχρι τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα υλοποιήσει:

– Την καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί. Η ενίσχυση αυτή αφορά περίπου 40.000-45.000 παραγωγούς και για κάθε επιχείρηση που έχει 200 αιγοπρόβατα η ενίσχυση θα είναι 1.000 ευρώ.

– Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018.

«Να σηκώσουμε ανάστημα σε όσους θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος»
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα Καλάβρυτα έναν τόπο «ξεχωριστό, με βαριά ιστορία και παράδοση, ο οποίος είναι χρέος και τιμή του να τον επισκέπτεται.

«Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα έζησαν μια φρίκη ανείπωτη. Μια φρίκη που έζησε η Ευρώπη και όχι μόνο, στο όνομα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας. Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από το ναζισμό και το φασισμό, είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό», επισήμανε και πρόσθεσε: «Γιατί η πατρίδα μας, έχει την τύχη η πλούσια ιστορία της να είναι πάντα ο καλύτερος οδηγός της για το μέλλον. Και αυτή η ιστορία δεν μπορεί ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να ευτελίζεται ούτε να λησμονείται από κανένα».