Τρ. Μαρ 5th, 2024

«Ημέρα μνήμης και τιμής» – Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία (video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

«Η σκέψη μας, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σήμερα στους δύο στρατιωτικούς μας, οι οποίοι παραμένουν στην Αδριανούπολη και για τους οποίους κάνουμε τα πάντα, ώστε να επιστρέψουν σύντομα στην πατρίδα.

Η Ελλάδα είναι πόλος -αλλά και εγγυητής- της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ψαρά, 197 χρόνια από τις μέρες που σήμαναν τον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδα μας. «Εδώ χτυπά η καρδιά της Ελλάδος και η καρδιά της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ιστορική προσφορά της «Ολόμαυρης Ράχης» αλλά και στην «ακλόνητη πίστη στην πρόοδο και την απόρριψη κάθε μορφής τυραννίας και καταπίεσης».

Αυστηρό μήνυμα προς τη γείτονα έστειλε από το ακριτικό νησί ο πρωθυπουργός καλώντας την Τουρκία «να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Υπενθυμίζοντας το αυστηρό ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να κατανοήσει η Τουρκία ότι «τον 21ο αιώνα, την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του».

Χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του για την παρουσία του σε αυτό το «φάρο του ελληνισμού», τα ακριτικά Ψαρά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους ότι «φυλάττουν Θερμοπύλες». Και κατέληξε λέγοντας ότι εκεί, όπως και σε όλα τα ακριτικά νησιά, και όχι στην πρωτεύουσα, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σμιλευτεί μέσα στο χρόνο και έχει μάθει μέσα από τον αγώνα και τη μάχη, μέσα από τη θυσία και τις δυσκολίες, να βγαίνει πιο δυνατή, πιο ενωμένη, πιο αποφασισμένη», πρόσθεσε.
Η χώρα -τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός- «αφήνει πίσω της μια δύσκολη περίοδο, στην οποία την οδήγησαν λάθη και ανεύθυνες και ιδιοτελείς ηγεσίες. Μπορεί να πατήσει στα πόδια της και να ορίσει το μέλλον της».

Παρόντες στις επετειακές εκδηλώσεις στα Ψαρά ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Επίσης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της ΕΕ, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος γκρίζων ζωνών», τονίζει στο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος. Βάσει της φιλίας και της καλής γειτονίας , τόνισε ο κ.Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της ‘Ανδρου, είναι «να κάνουμε την Μεσόγειο και το Αιγαίο γέφυρες που μας ενώνουν και μας εμπνέουν στον δρόμο της δημιουργίας».

Ανάσταση του Γένους, χαρακτηρίζει την Εθνεγερσία του 1821  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως τονίζει οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού Ζυγού και τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους, και επισημαίνει:

«Όσες φορές εμείς οι Έλληνες πορευθήκαμε ενωμένοι μεγαλουργήσαμε. Ενώ ο εθνικός διχασμός μας οδήγησε σε καταστροφές που στοίχισαν ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές».

Tην ίδια στιγμή η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στην αυριανή ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα τεθεί επί τάπητος η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Η σημερινή εθνική επέτειος είναι αφιερωμένη στους δύο στρατιωτικούς που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης σε κατάσταση ομηρίας, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στην Ορεστιάδα βρίσκεται εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • «Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση», τονίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας:

«Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821. Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα. Έτσι βολοδέρνουμε 9 χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας».

To KKE κάνει λόγο για σύγκρουση της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης με τη φαιουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναφέρεται σε νέα επαναστατική τάξη, την Εργατική και επισημαίνει: Σήμερα, ο λαός έχει συμφέρον να προσπεράσει τα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας», που απευθύνουν όλα τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης. Άλλωστε, «εθνική ενότητα» δεν υπήρχε ούτε το 1821. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα, την ίδια την ιστορία».

Για προδομένη επανάσταση κάνει λόγο ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. «Η Επανάσταση του 1821 δεν ήλθε από το πουθενά, δεν προέκυψε από καμία “κοινωνική διεργασία”, αλλά ήταν ο προαιώνιος πόθος του Γένους. Η πολιτική της υποταγής, η οποία αποτελεί προδοσία του 1821, κρατά δέσμιο το Έθνος μας εδώ και 200 σχεδόν χρόνια! Όμως, το Πνεύμα αυτό του 1821 παραμένει ζωντανό», δήλωσε.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ