Σα. Ιούν 10th, 2023

Zantac: Εντοπίστηκαν ίχνη καρκινογόνου ουσίας – Διακόπτεται η διανομή του φαρμάκου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της Novartis να σταματήσει τη διανομή του φαρμάκου για το στομάχι, Zantac.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων ανακοίνωσε πως εντοπίστηκαν ίχνη, πιθανώς καρκινογόνου ουσίας, γι’ αυτό και διακόπτεται προληπτικά η διανομή του Zantac, αλλά και σε γενόσημα του που περιέχουν την ουσία «ραντιδίνη».

Στο φαρμακευτικό σκεύασμα για την καούρα και το στομάχι βρέθηκε αυτή η μολυντική ουσία και αυτό που ερευνάται είναι αν μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία.

Πάντως, πρόκειται για προληπτική διακοπή της διανομής και όχι για ανάκληση, δηλαδή μπορεί να πωλείται από τα φαρμακεία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει ζητήσει από τους ασθενείς να σταματήσουν να λαμβάνουν το σκεύασμα, ωστόσο συστήνει να μιλούν με το γιατρό τους.

Διακόπτεται προληπτικά η διανομή του Zantac σε 20 χώρες, καθώς εντοπίστηκαν ίχνη πιθανώς καρκινογόνου ουσίας.

Η διακοπή αποφασίστηκε σε αναμονή διευκρινήσεων από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρμόδιες αρχές, ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις 20 αγορές όπου σταμάτησε προς το παρόν η διανομή του φαρμάκου.
 
Στο φαρμακευτικό σκεύασμα για την καούρα στο στομάχι με την εμπορική ονομασία Zantac και σε γενόσημά του (δραστική ουσία ρανιτιδίνη) εντοπίστηκαν ίχνη πιθανώς καρκινογόνου ουσίας. Πρόκειται για την ουσία N-nitrosodimethylamine (NDMA) η οποία ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες. Η ουσία αυτή είναι γνωστό αίτιο περιβαλλοντικής μόλυνσης και  εντοπίζεται σε χαμηλές ποσότητες στο νερό και σε τροφές, ανάμεσά τους κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά. Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν στα σκευάσματα και γενόσημα με ρανιτιδίνη είναι χαμηλές ωστόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA δήλωσε ότι ερευνά το κατά πόσον μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία.
 
Ο Οργανισμός Υγείας του Καναδά ζήτησε τη διακοπή της διανομής με στόχο τη συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών και σε αναμονή των αποφάσεων των διεθνών ρυθμιστικών οργάνων. Σημειώνεται ότι η διακοπή της διανομής διαφέρει από την απόσυρση του προϊόντος, καθώς τα σκευάσματα που βρίσκονται σε στοκ στα φαρμακεία μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται.

Ο FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA δεν έχουν ζητήσει από τους καταναλωτές να σταματήσουν να λαμβάνουν το σκεύασμα. “Ο FDA δεν καλεί το κοινό να διακόψει τη λήψη των φαρμάκων εάν τα έχει στο σπίτι του. Ωστόσο, οι ασθενείς που λαμβάνουν συνταγογραφημένη ρανιτιδίνη και που επιθυμούν να διακόψουν τη λήψη, ας απευθυνθούν στον γιατρό τους για εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές” αναφέρεται στην επίσημη δήλωση του FDA αναφορικά με το θέμα.

Εάν λαμβάνετε το σκεύασμα ίσως θελήσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.


 

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr