Τε. Σεπ 18th, 2024

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο την κρίση παρά τον κοροναϊό – Στις 20 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι συνέπειες της σοβαρής οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του νέου κοροναϊού φαίνεται ότι διασπείρουν περισσότερο φόβο στην κοινή γνώμη από τη διασπορά του ιού, με τους πολίτες να ανησυχούν ιδιαίτερα για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία διατηρεί  διευρυμένη διαφορά 20,5 ποσοστιαίων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην ερώτηση πώς θα επηρεάσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους τους προσεχείς μήνες το 66% των ερωτώμενων συνολικά εκτιμά αρκετά (32%) έως πολύ (34%), το 15% μέτρια, και το 13% λίγο (8%) και ελάχιστα έως καθόλου (5%). 6% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.Δείτε επίσης: Έτσι θα είναι οι οργανωμένες παραλίες φέτος – Το παράδειγμα της Γλυφάδας [Εικόνες]

Στην ερώτηση για το πόσο ανησυχούν από τη νόσο στη χώρα μας το 63% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (30%) έως πολύ (33%), το 20% μέτρια, και το 13% λίγο (6%) και ελάχιστα έως καθόλου (7%). 4% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ

Η ανησυχία ανά ηλικιακή ομάδα

Στις ηλικίες 17 με 29 ετών το 58% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 23% μέτρια, το 15% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στις ηλικίες 30 έως 44 ετών το 55% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 22% μέτρια, το 16% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 7% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στις ηλικίες 45 έως 59 ετών το 64% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 19% απαντά ότι ανησυχεί μέτρια, το 13% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 4% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στις ηλικίες 60 ετών και άνω, το 72% των ερωτώμενων δηλώνει ότι ανησυχεί αρκετά έως πολύ, το 16% μέτρια, το 9% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 3% των ερωτώμενων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων στην οικογένεια

Στην ερώτηση πώς έχουν επηρεάσει οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους το 53% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (24%) έως πολύ (29%), το 19% μέτρια, και το 23% λίγο (12%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%). 5% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στις ηλικίες 17 με 29 ετών το 73% των ερωτώμενων εκτιμά ότι η πανδημία και τα μέτρα θα επηρεάσουν αρκετά έως πολύ την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους τους προσεχείς μήνες, μόλις το 2% μέτρια, το 20% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στις ηλικίες 30 έως 44 ετών το 68% των ερωτώμενων δηλώνει η νόσος και τα μέτρα θα επηρεάσουν αρκετά έως πολύ την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους τους προσεχείς μήνες, το 15% μέτρια, το 8% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 9% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στις ηλικίες 45 έως 59 ετών το 66% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα θα τους επηρεάσουν αρκετά έως πολύ οικονομικά τους προσεχείς μήνες, το 17% απαντά μέτρια, το 12% λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 5% δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Στις ηλικίες 60 ετών και άνω, το 57% των ερωτώμενων δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα θα τους επηρεάσουν αρκετά έως πολύ οικονομικά το προσεχές διάστημα, το 23% μέτρια, το 14% του δείγματος λίγο και ελάχιστα έως και καθόλου, ενώ το 6% των ερωτώμενων δηλώνει δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

Διαφορά 20,5 ποσοστιαίων της ΝΔ

Σε πολιτικό επίπεδο, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 42.5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτη δύναμη το Κίνημα Αλλαγής με 6%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί εμφατικό προβάδισμα 28 μονάδων έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 51% έναντι 23%, ενώ 22% απαντά «κανένας από τους δύο».

Θετικά ή μάλλον θετικά κρίνουν τη στάση της κυβέρνησης έναντι της πανδημίας του κοροναϊού το 75% των πολιτών, ενώ 20% την κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Το 44% κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο της πανδημίας, ενώ το 50% την κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Τα περιοριστικά μέτρα

Σχετικά με τον χρόνο άρσης των μέτρων περιορισμού, η κοινωνία φαίνεται να συμφωνεί σε μεγάλο ποσοστό, με 63% να κρίνει ότι άρθηκαν την κατάλληλη στιγμή, το 15% να κρίνει ότι άρθηκαν νωρίτερα απ’ όσο έπρεπε, ενώ το 13% κρίνει ότι άρθηκαν αργότερα απ’ όσο έπρεπε.

in.gr