Δε. Ιούν 17th, 2024

Ερώτηση Οδ. Κωνσταντινόπουλου για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, για το σοβαρό θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων της Πελοποννήσου, μέσω της μεθόδου ΣΔΙΤ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το 2009 ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ξεκινήσαμε το αναγκαίο φιλοπεριβαλλοντικά έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ που δημιουργεί προφανή οφέλη στις τοπικές οικονομίες, στον τουρισμό, την γεωργία την ευαισθητοποίηση των νέων, με μικρότερη μάλιστα για τους πολιτών για τέλη καθαριότητας.

Το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου προϋπολογισμού 168 εκ ευρώ (66 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ιδιωτική συμμετοχή) προβλέπει την κατασκευή με λειτουργία για 28 χρόνια ολοκληρωμένου δικτύου μονάδων επεξεργασίας ταφής και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Δημιουργούνται περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και περίπου 350 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας καθώς και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τον Ιούλιο του 2014 από το ΥΠΕΚΑ εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, με σφοδρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περνά τροπολογία (5/11/2015) που ψήφισε και η ΝΔ, η οποία ακυρώνει το ΣΔΙΤ. Στις 22/3/2018 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει με τροπολογία την αρμοδιότητα υπογραφής της σύμβασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και υπογράφεται το ΣΔΙΤ με τους αναδόχους στις 14/6/2018.Πριν λίγες ημέρες, απορρίφθηκε με 23 ψήφους (καταψήφισε και η παράταξη Τατούλη) η πρόταση για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και το έργο είναι πάλι μετέωρο.

Από το 2013 στην Αρκαδία παρακολουθούμε το γόρδιο δεσμό και τον παραλογισμό με το μείζον θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και τελικά τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες και η χώρα με πρόστιμα.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να λύσει το γόρδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο και να προχωρήσει το ΣΔΙΤ όπως έχει ανάγκη η Αρκαδία και η Πελοπόννησος;

2. Θα επιτρέψετε να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να συνεχισθεί η μη προστασία του περιβάλλοντος και οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία των πολιτών της Πελοποννήσου ;»