Πα. Ιούλ 19th, 2024

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Δ’ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021, στην Ι. Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν οι συνοδοί του Κληρικοί καθώς και οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννης Δελημπαλτάς και π. Δημήτριος Στεργιόπουλος.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αρχικά αναφέρθηκε στην Αγία και Μ. Τεσσαρακοστή, ως μία ευκαιρία πνευματικής ανανέωσης και ειλικρινούς μετάνοιας, που θα απομακρύνει τις αμαρτίες μας, οι οποίες μας κρατούν μακριά απ’ τον Θεό. Επιπρόσθετα, αποτελεί ευκαιρία να κατανοήσουμε και να βιώσουμε το Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της ευλογημένης περιόδου, αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή στο πρόσωπο πού συνετέλεσε στην Ενανθρώπηση του Ιησού Χριστού, την Κυρία Θεοτόκο. Η Παναγία μας είναι η «Πλατυτέρα των Ουρανών», που χώρεσε στα σπλάχνα της τον «Αχώρητο» Θεό και βρίσκεται μεταξύ Ουρανού και γης, μεσιτεύοντας στον Υιό Της για όλους τους ανθρώπους. Στη συνέχεια ερμήνευσε τον τελευταίο Οίκο του Ακάθιστου Ύμνου «Ὦ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων ἁγίων ἁγιώτατον Λόγον·δεξαμένη γὰρ τὴν νῦν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥῦσαι συμφορᾶς ἅπαντας καὶ τῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τοὺς σοὶ βοῶντας» και ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να μας λυτρώσει από κάθε συμφορά και από την αιώνια κόλαση.

Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Ι. Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Δερβενίου, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφέρειας Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Ιωάννη Γιαννακά.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στις ηρωϊκές μορφές της Επαναστάσεως του 1821 (του Αγ. Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Ε΄ και Μεσολογγιτών, ένεκα της Ιεράς μνήμης του πρώτου και της επετείου της Εξόδου του Μεσολογγίου) επισημαίνοντας ότι, όχι μόνο είχαν βοηθό την Υπεραγία Θεοτόκο, στην Οποία απόψε ψάλαμε «Χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐγείρονται τρόπαια· χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι», αλλά εμπνεύστηκαν από την ηρωϊκή ζωή Της, αφού όσα γεγονότα από την ζωή Της αναφέρονται στα Άγια Ευαγγέλια αποτελούν μία αλυσίδα ηρωϊκών πράξεων. Η Παναγία μας εμπνέει τους ανθρώπους, κάθε εποχής, για κάθε καλή και θεάρεστη πράξη, εμπνέει τους ανθρώπους να θεωρούν τα πάντα σκύβαλα (Φιλιπ. γ΄,8) και να ακολουθούν τον Ιησού Χριστό. Αποτελεί πρότυπο για τους νέους να επιλέγουν τον ηρωϊσμό της οικογενειακής ζωής, παρά το γεγονός ότι «λυσσομανά ο άνεμος» για να καταστρέψει τον θεσμό της οικογένειας. Είναι πρότυπο για τις μητέρες να σηκώνουν το βάρος της μητρότητας αλλά και για κάθε άνθρωπο, που προσπαθεί να πορευθεί με τους λόγους του Ευαγγελίου. Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, προέτρεψε τους Πιστούς, να έχουν ως πρότυπο την Παναγία μας και την ηρωϊκή ζωή Της, ώστε με τις πρεσβείες και τις μεσιτείες Της να αξιωθούν της χαράς του Παραδείσου!