Δε. Ιούν 24th, 2024

Η ενημέρωση από Σ. Τσιόδρα-Ν. Χαρδαλιά: 56 νέα κρούσματα-Σύνολο: 1.212-Στους 43 οι νεκροί (live+video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας Σ. Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ: Νέα κρούσματα: 56, σύνολο κρουσμάτων: 1.212, εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι οι 72, εκ των οποίων 14 γυναίκες και το υπόλοιποι 81% είναι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι άνω των 65 ετών, ενώ πάνω από το 50% έχουν υποκείμενο νόσημα.

Πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό 43 άνθρωποι, πέντε περισσότεροι από χθες.

Η μέση ηλικία των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους, είναι τα 71 έτη. Τριάντα δύο ήταν άντρες και 11 γυναίκες. Άνω του 90% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Έχουν διενεργηθεί 15.961 εργαστηριακά τεστ.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε έκτακτη συνεδρίαση ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις, και ανάλογα με την σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών, και σε εξωτερικούς ασθενείς μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου.

Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια δράση θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο Σύστημα Υγείας ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά με τη συνέχιση των εμβολιασμών στα παιδιά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, η Επιτροπή σε ομόφωνη απόφασή της τονίζει πως η διακοπή του εμβολιασμού ακόμη και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επίνοσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, καθώς και να επιβαρύνει περαιτέρω το Σύστημα Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και τις σχετικές οδηγίες του ΠΟΥ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως 2 έτη, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας (π.χ. διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη, πολυομελίτιδας κτλ).

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους στο πλήρωμα, σε συνέχεια διερεύνησης νοσηλευόμενου ασθενή επιβάτη, ο οποίος εξετάστηκε την Κυριακή και βρέθηκε θετικός.

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα αποδίδουν, όπως βλέπουμε στην πατρίδα μας και μας βοηθούν να μείνουμε στο καλό σενάριο», είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε ότι όσον αφορά την πανδημία βρισκόμαστε στη φάση του μετριασμού στη χώρα μας. «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη και την κακία της. Θα περιμένουμε με υπομονή, οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αβέβαιη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε σχετική ερώτηση για τα μαθηματικά μοντέλα που διερευνούν την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα είπε ότι προς το παρόν μας δείχνουν μια βραδεία εξάπλωση.

Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη, όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

Τελειώνοντας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στον θάνατο του Μανώλη Γλέζου απευθύνοντας, όπως είπε, «με όλους τους Έλληνες», τον χαιρετισμό στον άνθρωπο που ήταν ο πρώτος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης.

«Με το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη έδωσε το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη. Ας αντιμετωπίσουμε κι εμείς ηρωϊκά αυτήν την πάλη με τον αόρατο εχθρό», τόνισε.

Την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως όλες οι μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.

Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι όσο τηρούνται οι κανόνες δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. «Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ,είναι κάτι που αναγκαστικά θα συμβεί αν δεν αντιληφθούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά, όμως είμαστε ακόμα στην αρχή και πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο: Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις.

«Αντιλαμβάνομαι την εσωτερική ανάγκη να βγούμε έξω αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θα είναι το λάθος, αυτό βοηθάει τη νόσο. Έχουμε κάνει τόση προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήματα πίσω, μένουμε πιστοί στο στόχο: Μένουμε σπίτι και κινούμαστε μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις. Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας και για ώρες απλά επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ίδιο τον ιό».

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στην προσπάθεια περιορισμού μετάδοσης του ιού συμβάλλουν και οι τακτικοί έλεγχοι και οι ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα. Μέχρι και χθες το βράδυ το Κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας είχε ιχνηλατήσει 324 θετικά κρούσματα, καθώς και 513 στενές επαφές τους. Την ίδια στιγμή έχουν καταχωρηθεί οι επιβάτες 172 πτήσεων εξωτερικού οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωση τους να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης ατομικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούν.

Μέχρι χθες το βράδυ ελέγχονταν 6229 άτομα από το κέντρο της ΓΓΠΠ για την τήρηση του κατ΄ οίκον περιορισμού τους. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι από τους οποίους οι 3109 στη περιοχή της Αττικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων βρέθηκαν 22 πολίτες να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Επίσης υπάρχουν 83 πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, εκ των οποίων 22 βρέθηκαν θετικοί στον ιό και οι υπόλοιποι 61 επέλεξαν οικιοθελώς να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους στο ξενοδοχείο, προκειμένου να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Άλλοι 160 πολίτες στην Θράκη αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στις προσφορές υγειονομικού υλικού, οι οποίες αυξάνονται, σημειώνοντας ότι η αγορά και μεταφορά υλικού αυτό το διάστημα είναι δύσκολη διαδικασία αφού όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό και υπάρχει τεράστια ζήτηση. «Γίνεται μια πραγματική μάχη στις αγορές του εξωτερικού», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας με συντονισμένες προσπάθειες έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες ενισχύοντας το σύστημα υγείας.

Αναφέρθηκε και στην προσφορά του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, το οποίο διαθέτει δωρεάν στο υπουργείο Υγείας μια από τις πέντε νοσηλευτικές μονάδες του στην Αθήνα, και συγκεκριμένα το Ιατρικό Περιστερίου, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Βασίλη Αποστολόπουλο και τον ευχαρίστησε για την προσφορά.

Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στην περιφέρεια

Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν μείνει αλώβητες από την πανδημία.

Στην Καστοριά, ένας 55χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Παπανικολάου τα ξημερώματα όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος. Πρόκειται για το έκτο θύμα στην Καστοριά, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 59.

Στο νοσοκομείο της πόλης είναι σχεδόν καθημερινές οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19. Νοσηλεύονται 12 άτομα, ενώ άλλοι 22 έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί ανησυχούν και ζητούν αυστηρότερα μέτρα, έστω για τις περιοχές όπου παρατηρείται μεγαλύτερη διασπορά.

Ένας ακόμη ασθενής στην Ξάνθη έχασε τη μάχη για τη ζωή τα ξημερώματα. Ήταν 62 ετών, χωρίς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Συνολικά τα θύματα στην Ξάνθη ανέρχονται σε 4.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τεστ, οι 80 φοιτητές που ήρθαν από την Τουρκία παραμένουν σε καραντίνα. Επικοινωνούν με τα κινητά ή από τα μπαλκόνια καθώς βρίσκονται περιορισμένοι σε ξενοδοχείο της πόλης.

Σε καραντίνα, που όμως δεν πρόκειται να παραταθεί επιπλέον των 14 ημερών, παραμένουν και οι κάτοικοι του Εχίνου.

Ο Δήμος Ξάνθης έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχει προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό για να μετατρέψει το κλειστό αθλητικό κέντρο της πόλης σε νοσοκομείο για ασθενείς του COVID-19.

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου δίνεται έκτακτη επιχορήγηση 200.000 ευρώ στον δήμο Καστοριάς και 200.000 ευρώ στον δήμο Μύκης (Ξάνθης), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες στην προσπάθεια αποτροπής επέκτασης του κορονοϊού.

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η Δραγασιά και η Δαμασκηνιά Κοζάνης παραμένουν σε καραντίνα. Η αστυνομία απαγορεύει τη διέλευση προς τα χωριά. Στα αποκλεισμένα χωριά επιτρέπεται να μεταβούν μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για να μεταφέρουν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων και στην περιφέρεια Κοζάνης, ενώ υπάρχουν δύο ορφανά κρούσματα στην περιοχή του Βοιου. Πέντε είναι τα θετικά κρούσματα από κορονοϊό που νοσηλεύονται στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και 11 στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Το πρωί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για να σταματήσουν οι εργασίες στο εργοτάξιο της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα, όπου εργάζονται καθημερινά 1100 εργάτες.

Στη Μυτιλήνη, συνεργεία του δήμου ξεκίνησαν απολύμανση σε όλους τους δημόσιους χώρους στην Καλλονή, την Αγία Παρασκευή και τον Πολύχνιτο Λέσβου.

Με απόφαση της ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων από σήμερα και για μια εβδομάδα έκλεισαν τα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου, δεδομένου του ότι η εργαζόμενη σε αυτά ως μέλος του νοσηλευτικού τους προσωπικού – κόρη τής 76χρονης η οποία απεβίωσε χθες εξαιτίας της νόσου Covid-19 – απεδείχθη σήμερα θετική στον ιό.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «για μία εβδομάδα το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας τίθεται σε καραντίνα», τα Κέντρα Υγείας απολυμάνθηκαν ενώ ξεκίνησε ήδη η προβλεπόμενη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών της ασθενούς.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ