Τρ. Δεκ 10th, 2024

Η μετασεισμική δραστηριότητα στον Αργολικό κόλπο – Τι αναφέρουν οι σεισμολόγοι

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε νωρίς το πρωί την Πελοπόννησο και την Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών και το επίκεντρο εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά του Λεωνιδίου. Είχαν προηγηθεί προσεισμοί, ενώ έχουν καταγραφεί μετασεισμοί μεγέθους 2.4, 2.8, 3.2 και 2.6 Ρίχτερ.

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνει:

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια περιοχή που δεν φημίζεται για την έντονη σεισμικότητα είχαμε τέσσερις σεισμούς μέχρι 3,5 Ρίχτερ. Είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν είναι προσεισμός. Είναι μια περιοχή που έχει μικρή σεισμικότητα. Δεν έχουμε ιστορικό μεγάλων επιφανειακών σεισμών. Μέσα στον Αργολικό δεν έχει μεγάλα ρηγματα αλλά έχει μεγάλο ρήγμα προς την πλευρά του Λεωνιδίου που δεν φαίνεται να έχει σχέση με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Στην ερώτηση αν μπορεί να ενεργοποιηθεί τις μεγαλύτερες δομές που είναι  νοτιότερα απάντησε ότι «δεν είναι τόσο μεγάλος σεισμός ώστε να υπάρξει κάτι τέτοιο αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο».

«Γενικά θεωρείται ήσυχη περιοχή αλλά στο παρελθόν έχει δώσει γεγονότα» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής στο Γεωδυναμικό Βασίλης Καραστάθης ο οποίος απέδωσε την αίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός στην Αττική στο γεγονός ότι συνέβη σε μια ώρα χωρίς δραστηριότητες στην πρωτεύουσα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει ισχυρούς σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος. «Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε».