Τε. Μαρ 29th, 2023

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε Κορινθία και Αττική – Στο ρήγμα των Αλκυονίδων το επίκεντρο

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κορινθία πριν από λίγα λεπτά. Ήταν μεγέθους 3, 9 Ρίχτερ με το επίκεντρο να είναι στον Κορινθιακό Κόλπο.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 9 χλμ και το επίκεντρό της εντοπίζεται 23 χλμ ΒΒΑ της Κορίνθου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για ζημιές. 

Ο σεισμός 3,9 ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κόρινθο και έγινε αισθητός στην Αττική,  εντοπίζεται στον Κορινθιακό κόλπο, και ειδικότερα την περιοχή των Αλκυονίδων που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό στις 24 Φεβρουαρίου 1981,μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα.

Οι Αλκυονίδες νήσοι, καλούμενες και κατ’ ευφημισμό “καλά νησιά” (ή Καλάνησα), αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.

Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στην περιοχή.Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες.

Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr