Πε. Ιούν 13th, 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου λειτούργησε, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Κυριακή της Τυρινής, 6 Μαρτίου 2022, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού. Τον Ι. Άμβωνα παρεχώρησε ο Σεβασμιώτατος στον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Πέτρο Θωμαΐδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης       Τεσσαρακοστής ως στάδιο άθλησης, περισυλλογής, αυτοσυγκράτησης και αυτοελέγχου. Η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία αποκατάστασης των σχέσεων μας με τον Ουράνιο Πατέρα μας και με τους συνανθρώπους μας. Είναι ακόμα μια περίοδος που νηστεύουμε, ησυχάζουμε και συμμαζεύουμε τον σκορπισμένο νου μας προκειμένου να συναντήσουμε τον Νυμφίο της Εκκλησίας. Είναι μια προσμονή που με την άσκηση και την νηστεία μας αλλάζει την ζωή. Αυτή η προσμονή δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά εκκλησιαστικά συλλογική, καθώς πορευόμαστε όλοι μαζί, ως μέλη του Σώματος του Χριστού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα έργα αγάπης και στην μεταξύ μας συγχώρηση. Στο πλαίσιο αυτής της συλλογιστικής προέτρεψε τους πιστούς να συμμετάσχουν στον Α΄ Κατανυκτικό Εσπερινό για να λάβουν την αλληλοσυγχώρηση και την ευλογία του Μητροπολίτου μας, τον οποίο παρεκάλεσε να δεηθεί στον Κύριο να πορευθούμε όλοι συντεταγμένα προς την Ανάσταση του Κυρίου μας!

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, επεσήμανε ότι, ακόμα και ο Μητροπολίτης σας οφείλει, όπως όλοι, να ζητήσει συγχώρεση, καθώς πικράθηκε από την στάση κάποιων, που προσπάθησαν να επιβληθούν στην Εκκλησία και να υπερκεράσουν όσα επί αιώνες τώρα βιώνει η Εκκλησία μας, ως περιεχόμενο της Πίστεώς μας. Αυτές οι παρεκτροπές με έκαναν να πικραθώ, ακόμα και να κλάψω, γι’ αυτό και το απόγευμα στον Εσπερινό της Συγγνώμης θα διαβάσω την συγχωρητική Ευχή, ώστε να ξεκινήσουμε το στάδιο καθαροί και ανάλαφροι. Ακόμα, προέτρεψε τους Πιστούς να συμμετάσχουν στο σύνολο των Ι. Ακολουθιών, όπως οι Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες, οι Χαιρετισμοί, οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, τα Μ. Απόδειπνα κ.ά., ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να μένουμε ενωμένοι, να προσευχόμαστε, να μετέχουμε στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και να λαμβάνουμε την Χάρη, την Ευλογία και τον Αγιασμό, που έχουμε πλέον τόσο μεγάλη ανάγκη, ιδιαιτέρως μετά τα «σχίσματα» και τον «εγωισμό» των επικεφαλής Εκκλησιών, από τα οποία η Ορθοδοξία μας χειμάζεται αυτές τις δύσκολες μέρες!

Α’ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Το απόγευμα της ίδια μέρας και στον ως άνω Ι. Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος ,πλαισιούμενος από τον Θεοφ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας άγιο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και όλο το Ιερατείο της Πόλεως Κορίνθου, τέλεσε τον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό, γνωστό ως Εσπερινό της «Συγγνώμης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Κατανυκτικούς αυτούς Εσπερινούς, θα προΐστανται εναλλάξ ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος και ο Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ενώ Θεολόγοι Κληρικοί της πόλεως Κορίνθου θα αναπτύσσουν θέματα πνευματικής οικοδομής προς ενδυνάμωση και ψυχική ωφέλεια των Πιστών. Στην εκκίνηση αυτής της πνευματικής δράσεως, ως πρώτος ομιλητής, ορίσθηκε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, Προϊστάμενος του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρων Κορίνθου, ο οποίος και ομίλησε στους Πιστούς με θέμα: «Η συγχώρηση των αδελφών προϋπόθεση της ενώσεώς μας με τον Χριστό». Με την χρήση Αγιογραφικών χωρίων και με την εμπειρία της πολυετούς παρουσίας του στην Εκκλησία μας ο Πανοσιολογιώτατος ομιλητής επεσήμανε ότι, ανώτερος, ύψιστος, μεγάλος και τελικός σκοπός της ζωής μας είναι η ένωση μας με τον Θεό. Η ένωση με τον Θεό είναι συγχρόνως και ένωση με τους συνανθρώπους μας. Δεν μπορούμε να ενωθούμε με τον Θεό, αν δεν είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας. Κάθε τι το οποίο μας χωρίζει από τους συνανθρώπους μας, μας χωρίζει κι από τον Θεό. Η συγχωρητικότητα, η ανοχή, η επιείκεια και η κατανόηση μας κάνει όμοιους με τον Χριστό που «χωράει» όλον τον κόσμο ακόμα και εκείνους που Τον σταύρωσαν και Τον σταυρώνουν με τις πράξεις του. Επομένως, οφείλουμε να συγχωρούμε τους αδελφούς μας, καθώς η ένωση μας με τον συνάνθρωπο μας είναι ουσιαστικά η ένωση μας με το Θεό.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού και αφού ο Ποιμενάρχης μας διάβασε την Συγχωρητική Ευχή ευχαρίστησε τον ομιλητή επισημαίνοντας ότι όλα, όσα ανέφερε, δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, καθώς «αι εντολαί του Κυρίου βαρείαι ουκ εισί» (Α’ Ίω. 5,3). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα ανωτέρω μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτή την Σαρακοστή και αυτή την Ανάσταση θα την ζήσουμε τελείως διαφορετικά, γιατί μπορεί οι περιστάσεις της ζωής να μας κούρασαν, ωστόσο έχουμε την θέληση και την ελπίδα να ανανήψουμε από τα μεγάλα προβλήματα μας με την βοήθεια του Θεού. Τα τελευταία δύο χρόνια μας κούρασαν πολύ, έφεραν διχόνοιες, μίση, πάθη ακόμα και τον θάνατο αλλά η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία, συμφιλιωμένοι, μετανοιωμένοι και αγαπημένοι να πορευθούμε με την Εκκλησία και το Ευαγγέλιο του Χριστού στο δρόμο προς την Σωτηρία και τον Παράδεισο!