Πε. Ιούν 30th, 2022

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πανήγυρις της μνήμης των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, των καταγόμενων από την Ρώμη, στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου.
Συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης, 30 Ιουνίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου. Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τόνισε ότι η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τους Αγίους Αναργύρους, οι οποίοι στηριγμένοι στο Ιερό Ευαγγέλιο έσκυψαν επάνω από τον πόνο και την ασθένεια των ανθρώπων και με εφόδιο τον φωτισμό του Θεού προσπάθησαν να τους βοηθήσουν προσφέροντας τους το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Οι Άγιοι Ανάργυροι με οδηγό την ανιδιοτελή αγάπη και τις Ευαγγελικές προτροπές αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν έως σήμερα διαχρονικό υπόδειγμα ανιδιοτέλειας και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ο Ποιμενάρχης μας κατέληξε την ομιλία του ευχόμενος οι Άγιοι Ανάργυροι να συνεχίσουν να φωτίζουν και να εμπνέουν τους Ιατρούς και τους Νοσηλευτές και με την χάρη του Θεού να χαρίζουν στους ασθενείς το πολύτιμο αγαθό της υγείας.
Το ίδιο απόγευμα και στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα στον περίβολο του Ι. Ναού, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Στο κήρυγμα του ο άγιος Κεγχρεών, αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, εστιάζοντας στο γεγονός ότι θυσίασαν τη ζωή τους για την αγάπη προς τους ανθρώπους και την πίστη τους στον Άγιο Θεό. Εξάσκησαν την ιατρική τους τέχνη δωρεάν, προς δόξαν Θεού και έχοντας πάντοτε οδηγό το Ιερό Ευαγγέλιο ανακούφιζαν τους ανθρώπους με τιε ιατρικές γνώσεις τους αλλά και την από Θεού Χάρι της θεραπείας «παθών ψυχών τε και σωμάτων». Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ευχήθηκε στους πιστούς να μιμηθούν τους Αγίους Αναργύρους στην αγάπη τους προς τους συνανθρώπους και στην πίστη τους προς το Θεό αλλά και ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών τους, να λυτρώσει την οικουμένη από την πανδημία του κορωνοϊού!
Ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό, στον ομώνυμο Ι. Ναό στο Καλαμάκι Κορινθίας όπου και κήρυξε τον Θείο λόγο μιλώντας για την ασθένεια στα πλαίσια της Ορθόδοξου διδασκαλίας και Θεολογίας.
Την επομένη το πρωί Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, ανήμερα της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Ι. Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων της Αρχαίας Κορίνθου πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς. Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις των «ΙΔ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2020» όπου εορτάσαμε και πανηγυρίσαμε με ευλάβεια και προσευχή, όπως αρμόζει σε πιστούς Χριστιανούς, τον πνευματικό μας Πατέρα και μεγάλο Απόστολό μας Παύλο. Τόνισε ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτές θεσπίστηκαν αρχικά το 1920, από τον τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμάσκηνο τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και Αντιβασιλέα και στη συνέχεια καθιερώθηκαν ως «Εβδομάδα του Αποστόλου Παύλου» από τον Μητροπολίτη Κορινθίας Μιχαήλ, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Όλον αυτό τον αιώνα, που πέρασε, υπήρξε συνέπεια αλλά και πρόοδος στις Εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Αποστόλου μας, με επίκεντρο πάντοτε τον Εσπερινό στην ιστορική καθέδρα της Μητροπόλεως μας, το Βήμα του Γαλλίωνος.
Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την πικρία και την στενοχώρια του, γιατί εφέτος με πρόσχημα την πανδημία, ετέθησαν όροι και «μέτρα» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, τα οποία ουσιαστικά απαγόρευσαν την πραγματοποίηση του Εσπερινού στον φυσικό του χώρο. Η πρακτική αυτή, καθώς είναι επαναλαμβανόμενη, κρίνεται πλέον ως σκόπιμη και εκτός του ότι υποσκάπτει και πλήττει το κύρος της Τοπικής μας Εκκλησίας, ταυτόχρονα υποβαθμίζει τον τόπο μας και την μακρά του ιστορία γενικότερα. Ο Ποιμενάρχης μας, με βαριά καρδιά αλλά και με την σημαντική συναίνεση του παρόντος Δημάρχου Κορινθίων κ. Νανόπουλου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Παπαϊωάννου και με τις επιδοκιμασίες των Πιστών, κατήγγειλε τους υπευθύνους για την μη πραγματοποίηση του Εσπερινού εντός του Αρχαιολογικού χώρου, υποσχόμενος ότι δεν θα παραμείνει άπραγος στις προσπάθειες υπονόμευσης της Τοπικής Εκκλησίας και ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίσει το έργο του και την επιτέλεση των καθηκόντων του προς δόξαν Θεού και τιμήν του Αγίου Αποστόλου Παύλου. Κατέληξε ευχόμενος προς όλους οι Άγιοι Ανάργυροι να τους έχουν υγιείς ψυχή τε και σώματι και ο Απόστολος Παύλος να τους προστατεύει υπό την σκέπη Του!
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος την ίδια ημέρα λειτούργησε στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό, στο Καλαμάκι Κορινθίας. Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι μέσα στην Εκκλησία οι Εορτές των Αγίων έχουν σκοπό την δοξολογία του Τριαδικού Θεού, την τιμή των εορταζόμενων Αγίων αλλά και την πνευματική οικοδομή των Πιστών. Προκειμένου οι Πιστοί να τιμήσουν τους Αγίους Αναργύρους και να ωφεληθούν πνευματικά από την μνήμη των ιαματικών Αγίων τους προέτρεψε να αγαπούν τους συνανθρώπους τους, όπως Αυτοί, να πιστεύουν στον Χριστό με όλη τους την δύναμη, φανερώνοντας την πίστη τους με τα έργα τους.
Στον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων, στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, λειτούργησε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας, Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος. Στο κήρυγμά του ο άγιος Ιεροκήρυξ, μίλησε για την Εκκλησία ως πνευματικό θεραπευτήριο ψυχών και σωμάτων, όπου οι Πιστοί ζητούν μέσα από την συμμετοχή τους στα Μυστήρια Της την αγιαστική της Χάρι. Η Εκκλησία χωρίς να απομονώνει την ψυχή από το σώμα, ενδιαφέρεται και για το σκήνος (σώμα) του ανθρώπου, αφού είναι στενά συνδεδεμένο με την ψυχή. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι, εάν οι πιστοί μέσα στο πνευματικό Νοσοκομείο, που είναι η Εκκλησία μας, ζουν κατά το θέλημα του Θεού, θα έχουν πνευματική υγεία αλλά και τον Χριστό ενεργούντα και μένοντα στην ζωή και την ύπαρξη τους!
Τόσο το εσπέρας όσο και ανήμερα της εορτής ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος μετέφερε στους Πιστούς και ιδιαίτερα στους νοσηλευομένους στο Νοσοκομείο και τους συγγενείς τους, τις ευχές και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.