Τρ. Μαρ 21st, 2023

Σήμερα οι Α΄ Χαιρετισμοί της Παναγίας

Κοινοποίηση ειδήσεων

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας ψάλλονται από σήμερα και για τις επόμενες τρεις Παρασκευές στις εκκλησίες, ενώ ακολουθεί ο Ακάθιστος Ύμνος.

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας

Οι Χαιρετισμοί είναι ένα από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά ποιήματα και είναι ένας ευχαριστήριος ύμνος προς την Παναγία, την Υπέρμαχο Στρατηγό.

Οι Χαιρετισμοί ψάλθηκαν πρώτη φορά το το 626 μ.χ. από τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Πατριάρχη Σέργιο, στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όταν οι Άβαροι είχαν πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, με όλο το στρατό του, πολεμούσε στην Περσία. Η Πόλη κινδύνευε να πέσει στα χέρια των εχθρών, αλλά τελικά σώθηκε, με την θαρραλέα αντεπίθεση του λαού κατά των πολιορκητών, που έγινε ύστερα από την λιτανεία της εικόνας της Παναγίας, γύρω από τα τείχη.

Από τότε, καθιερώθηκε ο Ακάθιστος ύμνος στην Εκκλησία μας και ψελνόταν πάντα σε παρόμοια περιστατικά, έπειτα, δηλαδή, από νικηφόρα αντίσταση του στρατού και του λαού στις επιθέσεις των επιδρομέων.

Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας όπως λέγεται αλλιώς ο Ακάθιστος Ύμνος, είναι ποίημα 24 στροφών, που λέγονται “οίκοι”. Κάθε “οίκος” αρχίζει στη σειρά από ένα γράμμα του αλφαβήτου από το Α ως το Ω και τελειώνει πάλι στη σειρά με τη λέξη “Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε” ο ένας και “Ἀλληλούια” ο άλλος.

Το ποίημα όλο χωρίζεται σε 4 ίσα μέρη, τις “στάσεις”, που καθεμιά έχει 6 στροφές (οίκους).

Ο Ακάθιστος Ύμνος ψέλνεται τη Μεγάλη Σαρακοστή. Το βράδυ κάθε Παρασκευής, τις 4 πρώτες βδομάδες, ψέλνεται από μια “στάση” του ύμνου στη σειρά και την Παρασκευή της 5ης βδομάδας, ολόκληρος.

Πότε είναι οι Χαιρετισμοί

Οι Χαιρετισμοί 2023 και ο Ακάθιστος Ύμνος είναι τις παρακάτω ημερομηνίες:

  • Α Χαιρετισμοί, Παρασκευή 3 Μαρτίου
  • Β Χαιρετισμοί, Παρασκευή 10 Μαρτίου
  • Γ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 17 Μαρτίου
  • Δ Χαιρετισμοί, Παρασκευή 24 Μαρτίου
  • Ακάθιστος Ύμνος, Παρασκευή 31 Μαρτίου

Μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Κορινθία, Πελοπόννησο και την Ελλάδα στο Korinthostv.gr