Τε. Απρ 24th, 2024

Στο χορό των Ρίχτερ η νότια Εύβοια με μεγαλύτερο 4,8 – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

ÓÅÉÓÌÏÃÑÁÖÏÓ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνεχείς σεισμικές δονήσεις καταγράφονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στη νότια Εύβοια, με τους μεγαλύτερους να γίνονται αισθητοί και στην Αττική. Μία ώρα μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 6:32 το πρωί, 9 χλμ νοτιανατολικά των Ζαράκων και εστιακό βάθος  13,3 χλμ., σημειώθηκαν στις 7:23 σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και στις 07:24 νέος 4,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο 8 χλμ. βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 6:48 σημειώθηκε μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 5χλμ.
Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.
Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί έως 2,4 Ρίχτερ με επίκεντρο κυρίως τα Στύρα και τους Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός. Όσον αφορά στη δεύτερη δόνηση, είπε ότι ήταν μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και έγινε επίσης αισθητή στην Αττική. Εκτίμησε δε ότι στη νότια Εύβοια θα ήταν καλό να μην ανοίξουν τα σχολεία.