Σα. Σεπ 23rd, 2023

Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford» των ΗΠΑ διεξήχθη στις 24 και 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες. 

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group στο οποίο υπάγεται το αεροπλανοφόρο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος η φρεγάτα «Αιγαίον», με το οργανικό της ελικόπτερο S-70B, στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», το υποβρύχιο «Κατσώνης», 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 2 μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 και μια Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς ΗΠΑ, πέραν του αεροπλανοφόρου, συμμετείχαν επίσης το αντιτορπιλικό «USS Ramage» και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-18. 

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX). 
  • Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT). 
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX). 
  • Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).  
  • Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS). 
  • Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise  – MISCEX). 

Η συνεκπαίδευση, προστίθεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.