Σα. Απρ 27th, 2024

Έκθεση της ΕΕ: Οι τζιχαντιστές στρατολογούν νέους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις

Κοινοποίηση ειδήσεων

H Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε για πρώτη φορά μια έκθεση σχετικά με τις τρομοκρατικές τάσεις στην Ευρώπη, όπου περιγράφει λεπτομερώς την ανησυχητική κατάσταση που λαμβάνει χώρα με τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που διεισδύουν στα κράτη μέλη και που έχει σαν αποτέλεσμα να ριζοσπαστικοποιούν τη νεολαία. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη απειλή από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι προτίθενται να βρουν νέες βάσεις και βλέπουν την Ευρώπη ως εναλλακτική λύση.

Η αρμόδια επιτροπή  ”Ευρωπαϊκή Ένωση 20200”, δημοσίευσε μία έκθεση για τα περιστατικά τρομοκρατίας στην Γηραιά Ήπειρο και αναφέρει ότι έγινα 119  τρομοκρατικές επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο, σε 13 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το κύριο μέλημα στην ΕΕ είναι να μπει ένα ”στοπ” στην ριζοσπαστικοποίηση. Η έκθεση αναφέρει: ”Οι φυλακές στα κράτη μέλη της ΕΕ, ανέφεραν ότι άτομα που φυλακίστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα και οι κρατούμενοι που ριζοσπαστικοποιούνται στη φυλακή, αποτελούν μία τεράστια απειλή τόσο κατά τη διάρκεια της φυλάκισης όσο και μετά την αποφυλάκιση. Το 2019, η αποτυχημένη επίθεση στις 5 Μαρτίου σε γαλλική φυλακή, η αποτυχημένη επίθεση στις 23 Ιουλίου στους φρουρούς φυλακών στη Γαλλία και η επίθεση στις 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο από έναν πρόσφατα απελευθερωμένο κρατούμενο, είναι ενδεικτικά αυτής της απειλής.”

Η Γαλλία, είναι μία χώρα που ανησυχεί με αυτές τις εξελίξεις. Υπάρχουν περισσότεροι από 500 καταδικασμένοι τρομοκράτες σε διάφορες γαλλικές φυλακές και εκτιμάται ότι έχουν ριζοσπαστικοποιήσει σχεδόν 900 άτομα μέχρι τώρα. Ως αποτέλεσμα, τα περιστατικά βίας και συγκρούσεων στις φυλακές γίνονται συνηθισμένα. Από τα μέσα του 2018 έως το τέλος του 2019, αποτυπώθηκαν συνολικά τέσσερις επιθέσεις στις γαλλικές φυλακές!

Πέντε κρατούμενοι που δημιούργησαν ένα ”τζιχάντ κελί” μεταξύ των κρατουμένων σε δύο ισπανικές φυλακές, κατηγορήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 για στρατολόγηση τρομοκρατών. Στο Βέλγιο, πάνω από 200 άτομα παρακολουθούνταν επίσημα στη φυλακή το 2019 λόγω της ριζοσπαστικοποίησής τους.

Η έκθεση της ΕΕ, αναφέρει ότι ένας αριθμός από αυτά τα άτομα, θα απελευθερωθεί σύντομα, αυξάνοντας έτσι την απειλή για την ασφάλεια. Το Βέλγιο παρατήρησε ότι ορισμένοι κρατούμενοι προτιμούν να εκτίουν ολόκληρη την ποινή τους, ούτως ώστε, μετά την αποφυλάκισή τους, να μην επιβληθούν περιοριστικά μέτρα!

Οι Κάτω Χώρες ανησυχούν ότι οι τζιχαντιστές στη φυλακή έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα δίκτυα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τζιχαντιστική κοινότητα μετά την απελευθέρωσή τους ή να δημιουργήσουν τζιχαντιστικά δίκτυα στο εξωτερικό που αποτελούν απειλή για την Ολλανδία. Στην Ισπανία, ένα υψηλό ποσοστό φυλακισμένων ριζοσπαστικοποιήθηκε από την τζιχαντιστική ιδεολογία!

Η Δανία ανησυχεί ότι οι τζιχαντιστές, έρχονται σε επαφή με ανθρώπους από κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος και ενδέχεται, μετά την απελευθέρωσή τους, οι τζιχαντιστές, να αποκτήσουν πρόσβαση σε όπλα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής και έχουν επιτύχει στο 100% επιτυχία στον περιορισμό των τρομοκρατικών απειλών. Οι δημόσιοι χώροι, στρατιωτιωτικοί και αστυνομκοί, συνέχισαν να συγκαταλέγονται στους συχνότερους στόχους για επιθέσεις από τους τζιχαντιστές. Ενώ όλα τα τρομοκρατικά σχέδια με χτυπήματα μέσω βομών απέτυχαν ή είχαν αποτραπεί από τις αρχές, οι επιθέσεις με μαχαιρώματα και πυροβολισμούς οδήγησαν σε θανάτους ή και τραυματισμούς.

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις στοχεύουν τη νεολαία, ακόμη και τους εφήβους και τις γυναίκες για τα προγράμματα ριζοσπαστικοποίησής τους. Η έκθεση αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες: Οι περισσότεροι τρομοκράτες που έκαναν επιθέσεις κατά (σχεδόν 70%) ήταν μεταξύ 20 και 28 ετών.

Είχαμε και νεότερους δράστες μεταξύ 16 και 17 ετών. Αν και η πλειονότητα των τζιχαντιστών τρομοκρατών ήταν άνδρες (85%), οκτώ γυναίκες δράστες αναφέρθηκαν επίσης από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι τρομοκρατικές ομάδες εκπαιδεύουν άτομα για επιθέσεις, τα οποία είναι πολίτες της εκάστοτε χώρας. Οι έρευνες της ΕΕ οδήγησαν τις αρχές να πιστεύουν ότι οι τρομοκρατικές ομάδες, αντί να δημιουργήσουν δικά τους δίκτυα στην Ευρώπη, ριζοσπαστικοποιούν τον τοπικό πληθυσμό και τους ενθαρρύνουν να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα. Αυτές οι τοπικές ομάδες πολλαπλασιάζονται από μόνες τους αυτήν τη στιγμή. Τα δίκτυα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς οργανωτικούς δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ή το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS). Επιπλέον, ορισμένα άτομα ή μικρές ομάδες έχουν δει ότι ριζοσπαστικοποιούνται, κυρίως στο Διαδίκτυο!

Η τρομοκρατική οργάνωση (IS), εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, παρά τον θάνατο του ηγέτη της τον Οκτώβριο του 2019.  Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έκθεση, η κατάσταση στις κουρδικές κατοικημένες περιοχές στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία είχε εκτραχυνθεί, λόγω επιθέσεων από τζιχαντιστές. Με αυτό το προσχημα για παράδειγμα, είχαμε και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις στη βόρεια Συρία, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και προκάλεσε αύξηση των διαμαρτυριών από Κούρδους σε όλη την Ευρώπη.

Έτσι λοιπόν, είχαμε συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων εθνικιστών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και αντιδιαμαρτυριών. Τέτοια περιστατικά αναφέρθηκαν για παράδειγμα στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία. Η Γερμανία ανέφερε επίσης ότι, σε αυτό το πλαίσιο, καταστράφηκαν πολλές εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την Τουρκία, όπως ενώσεις, τζαμιά και καταστήματα.

Η συμμετοχή των μελών της ΕΕ σε στρατιωτικές αποστολές του ΟΗΕ για τον έλεγχο τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στη Συρία, τη Βόρεια Αφρική, ή το Αφγανιστάν έχει ως αποτέλεσμα οι ομάδες τζιχάντ να τους στοχεύουν.

Οι ξένες δεσμεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε στρατιωτικές αποστολές που συντονίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη ή την ΕΕ ή στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά της Daesh, τις καθιστούν στόχους για τρομοκρατικές ομάδες. Παρά το ότι η οργάνωση υπέστη στρατιωτική ήττα στη Συρία και παρά τον θάνατο του ηγέτη της IS Abubakr al-Baghdadi, η απειλή που προκαλούν οι επιθέσεις που κατευθύνονται από το IS στην Ευρώπη δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Η έκθεση καταλήγει με προσοχή ότι οι τρομοκρατικές ομάδες εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιτεθούν στη Δύση, μέσω των δικών τους δικτύων ή δικτύων συμπατριωτών και παραμένουν ικανές να κινητοποιήσουν μέλη του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος.

Πηγή: pentapostagma.gr