Δε. Μάι 6th, 2024

Έσπασαν την καραντίνα 4 μετανάστες – Κατέληξε 59χρονη στο ΑΧΕΠΑ – Εισαγγελική παρέμβαση για δύο κλινικές (live+video)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Άλλος ένας θάνατος καταγράφηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 128. Πρόκειται για μια 59χρονη γυναίκα που ήταν στη ΜΕΘ και είχε υποκείμενο νόσημα. Την ίδια ώρα ανησυχία επικρατεί μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορονοϊού σε δύο ιδιωτικές κλινικές -σε Περιστέρι και Ελληνικό- που προκάλεσε την εισαγγελική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων. Θα ερευνηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης, για τη διάδοση ασθενειών, καθώς καταγράφηκαν τρεις θάνατοι και δεκάδες κρούσματα σε ασθενείς και εργαζόμενους.

Η αιμοκάθαρση των ασθενών συνεχίζεται, σε άλλο όροφο, της κλινικής, που λειτουργεί ανεξάρτητα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο διοικητικός διευθυντής της κλινικής, «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, Αλέξανδρος Κοκκινάκης και πρόσθεσε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, από τις 22 Μαρτίου.

Στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι βρίσκεται αυτή την ώρα ο κ. Τσιόδρας.

Τέσσερα άτομα που φιλοξενούνται στη δομή της Μαλακάσας και βρίσκονται σε καραντίνα έφυγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πρωί κατά την καταμέτρηση διαπιστώθηκε η φυγή τους. Άμεσα κινητοποιήθηκε η αστυνομία και σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν οι τέσσερις μετανάστες πήραν το τρένο και κατευθύνονταν στο Σταθμό Λαρίσης και αμέσως πήγαν εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όπου συνέλαβαν τους δύο ενώ αναζητούνται οι άλλοι δύο. Πιθανότατα να υπάρχουν και άλλα άτομα ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες.

Συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ώρες σε δύο ιδιωτικές κλινικές, σε Περιστέρι και Γλυφάδα.  Στην πρώτη, στο Περιστέρι, καταγράφηκαν τρεις θάνατοι και δεκάδες κρούσματα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τα δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς και εργαζόμενους. Στη δεύτερη, στη Γλυφάδα, υπάρχει ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού. Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν ενδεχόμενες κακουργηματικές ποινικές ευθύνες των υπευθύνων, των δύο κλινικών, όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης οι δύο έρευνες θα διενεργηθούν από εισαγγελικό λειτουργό.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο έλεγχος δειγμάτων που ελήφθησαν από ασθενείς και εργαζόμενους στην κλινική στο Περιστέρι, όπου νοσηλεύονται κυρίως νεφροπαθείς. Σήμερα γίνεται απολύμανση του κτιρίου.
Ανάλογοι έλεγχοι πραγματοποιούνται και στη δομή της Γλυφάδας όπου φιλοξενούνται κυρίως ηλικιωμένοι.
Μέχρι στιγμής έχουν βγει αρνητικά τα 110 από τα 130 δείγματα που έχουν ληφθεί από εργαζομένους και ηλικιωμένους, ενώ η κλινική έχει σφραγιστεί.

Εν τω μεταξύ σήμερα στις 6 το πρωί έληξε η καραντίνα μετά από 24 ημέρες στα χωριά της Μεσοποταμίας. Ισχύουν όμως οι ειδικές ρυθμίσεις σε όλη την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς. Η κίνηση των πολιτών επιτρέπεται από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Σε καραντίνα και πάλι η δομή της Μαλακάσας, μετά τη διάγνωση 32χρονου μετανάστη με κορονοϊό. Τα τεστ στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του, είναι αρνητικά, ωστόσο σε καραντίνα μπαίνουν αστυνομικοί και εργαζόμενοι της υγείας, καθώς ο Αφγανός, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα πέρασε από αρκετές κρατικές υπηρεσίες για να καταγγείλει κακοποίηση του παιδιού του από άλλο φιλοξενούμενο στη δομή.

Αρνητικά είναι και τα 177 δείγματα κατοίκων του Κρανιδίου, ωστόσο οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ συνεχίζονται ενώ ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο δήμο Ερμιονίδας. Η δομή των μεταναστών είναι σε καραντίνα, ενώ ένας φιλοξενούμενος που παραπονέθηκε για πόνο στο στήθος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας. Καλή είναι η κατάσταση των δύο παιδιών, 3 και 6 ετών, που νοσηλεύονται στο Παίδων.

Στη Λάρισα συνεχίζεται η καραντίνα σε δύο τμήματα του οικισμού των Ρομά στη Νέα Σμύρνη μέχρι τις 30 Απριλίου, καθώς υπήρξε ακόμη ένα κρούσμα. Από το Σάββατο θα λειτουργήσουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας οι λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, 55 είναι τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και το σύνολο ανέρχεται πλέον στα 2.463. Πενήντα δύο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ 127 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από τη θανατηφόρο ασθένεια.

Πηγή: ert.gr