Σα. Απρ 27th, 2024

Γενέθλια για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ! 14 χρόνια στη «μάχη» κατά τους εγκλήματος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου από τη δημιουργία των ομάδων δίκυκλης αστυνόμευσης ή αλλιώς τη γνωστή σε όλους μας ομάδα ΔΙ.ΑΣ!

Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2010 με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο, την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών… Και σε ένα μεγαλο βαθμό τα κατάφερε…

Η πολιτική πρωτοβουλία για την δημιουργία της ΔΙ.ΑΣ ανήκει στον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εμπνευστής της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν ο τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας. Μαζί με τον τότε υποστράτηγο Γρήγορη Μπαλάκο και τον ταξίαρχο Γιώργο Σταύρακα ανέλαβαν την δημιουργία της. Την διοίκησή τους ανέθεσαν στον τότε ταξίαρχο Σταύρακα. Παλαιότερα οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει και την ομάδα ΔΕΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης).

Η δολοφονία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ τον Μάρτιο του 2011 στου Ρέντη – των Ειδικών Φρουρών Γιάννη Ευαγγελινέλη, 23 ετών, και Γιώργου Σκυλογιάννη, 22 ετών – είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Οι αστυνομικοί δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ όταν τρεις άντρες τους πυροβόλησαν με καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη λεωφόρο Κηφισού στο ύψος της Λαχαναγοράς του Ρέντη.

  • Γιατί χρειαζόμαστε τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης;

Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

  • Ποιά είναι τα καθήκοντά τους;

Οι αστυνομικοί της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης αναλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή βίαιων και εγκληματικών ενεργειών, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί, οι συμπλοκές, οι ανθρωποκτονίες. Κάνουν συνεχώς περιπολίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

  • Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι;

Οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί που απαρτίζουν την ομάδα ακολούθησαν μία απολύτως άρτια και εξειδικευμένη εκπαίδευση, η οποία και θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της Αστυνομίας είναι η διαρκής μετεκπαίδευση με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους.

  • Σε ποιες περιοχές θα δραστηριοποιούνται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ;

Οι αστυνομικοί των ομάδων περιπολούν σε 75 Δήμους της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, και σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η αριθμητική και γεωγραφική κατανομή των δυνάμεων της ομάδας προέκυψε από τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή.

lawandorder.gr