Τρ. Μάι 21st, 2024

Γιάννης Σιάτος: Απαιτούνται πρακτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των Πυρκαγιών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε παρέμβαση του κατά την διάρκεια της συζήτησης σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των Πυρκαγιών Ιόλαος 2  του ΠΕ.ΣΥ Πελοποννήσου ο Κορίνθιος περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σιάτος ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: “Καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε το σχέδιο Ιόλαος 2. Ένα σχέδιο 220 σελίδων.

Για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν χρειάζονται μόνο σχέδια. Σχέδια είχαμε και πέρσι, όπου κάηκαν 1,7 εκατομμύρια στρέμματα ή το 1,09% της έκτασης της Ελλάδας. Ήταν η καταστροφικότερη χρονιά στην ιστορία της Ελλάδας μετά το 2007.

Στην Ισπανία και στην Ιταλία  κάηκαν πολύ λιγότερες εκτάσεις. (843.150) και  (630.610)  στρέμματα αντίστοιχα . Για να μην ζήσουμε τα περσινά χρειάζονται δράσεις και όχι μόνο σχέδια επί χάρτου.  Ειδικά φέτος,  όπου ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από ανομβρία, αφού δεν χιόνισε στα βουνά,  ενώ δεν είχαμε και ιδιαίτερες βροχοπτώσεις.

  Ταυτόχρονα,  ο  Απρίλιος ο μήνας που διανύουμε μπήκε με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της επικρατούσας βλάστησης θα δημιουργηθεί την φετινή χρονιά μια άνευ προηγουμένου εν δυνάμει καύσιμη ύλη. Ήδη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ξέσπασαν αρκετές φωτιές , με χαρακτηριστική αυτή στην Τ.Κ Αράχοβα Μεσσηνίας όπου μάλιστα εκκενώθηκε προληπτικά και το χωριό.

Οπότε χρειάζονται απαντήσεις σε πρακτικά ζητήματα όπως 1) Σε τι ποσοστό έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί των δρόμων από ξερά χόρτα; 2) Θα τοποθετηθούν επιπλέον δεξαμενές πυρόσβεσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου την φετινή χρονιά; Έχει ελεγχθεί αν είναι γεμάτες νερό οι υπάρχουσες; 3) Θα αγοραστεί πρόσθετος πυροσβεστικός εξοπλισμός από την Περιφέρεια την φετινή χρονιά ; Γιάννης Σιάτος

Περιφερειακός Σύμβουλος Κορινθίας