Τρ. Απρ 30th, 2024

Γ. Ψυχογιός: Επιτακτική ανάγκη η χρηματοδότηση του Δήμου Σικυωνίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της 25ης Σεπτεμβρίου

Κοινοποίηση ειδήσεων

Στη Βουλή με Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων, φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός, έγγραφα του Δήμου Σικυωνίων, όπως του κοινοποιήθηκαν, και αφορούν στην άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του Δήμου και συνολικά των 3 Δημοτικών Ενοτήτων του (Σικυωνίων, Στυμφαλίας, Φενεού), που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρικών φαινομένων της 25ης Σεπτεμβρίου 2023, αλλά και από προηγούμενα αίτια.

«Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του Δήμου, αφού η τελευταία σφοδρή κακοκαιρία αλλά και ακραία φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος, είχαν καταστροφικές συνέπειες για τις περιουσίες, τις καλλιέργειες, το φυσικό περιβάλλον, τις δημοτικές υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, άδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και τηλεπικοινωνιών) σε όλο το Δήμο Σικυωνίων. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ταχύτατα μετά την θεομηνία «Ζορμπάς», να ενισχύσει τον Δήμο με την αναγκαία χρηματοδότηση, ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ακολουθεί  η παρέμβαση με  Αναφορά προς τα αρμόδια Υπουργεία , όπως κατατέθηκε:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους Υπουργούς:

Υπουργό Εσωτερικών

Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Άμεση στήριξη ύψους 1,5 εκ. Ευρώ ζητά ο Δήμος Σικυωνίων για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την σφοδρή κακοκαιρία της 25ης Σεπτεμβρίου 2023».

Ο Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώργος Ψυχογιός, καταθέτει ως Αναφορά τα υπ’ αρ. 20454/17.10.23 και 20456/17.10.23 έγγραφα του Δήμου Σικυωνίων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αντίστοιχα, όπως του κοινοποιήθηκαν,  και αφορούν στην άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του Δήμου που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των σφοδρών πλημμυρικών φαινομένων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία της 25ης Σεπτεμβρίου 2023.   

Σύμφωνα με τα έγγραφα του Δήμου, η εν λόγω κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καταστροφικά  πλημμυρικά φαινόμενα και στις τρεις Δημοτικές Ενότητές του. Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας είχε ως αποτέλεσμα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα με καταστροφικές  συνέπειες στις περιουσίες, τις καλλιέργειες, τις δημοτικές υποδομές, (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, άδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και τηλεπικοινωνιών) στις Δημοτικές Ενότητες Σικυωνίων, Στυμφαλίας και Φενεού.

Απόρροια των εκτεταμένων καταστροφών ήταν η κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Δημοτικής Ενότητας Σικυωνίων με την υπ’ αρ. Α4221/3.10.23 απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι Δημοτικές Ενότητες Στυμφαλίας και Φενεού, παραμένουν κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την υπ’αρ. Α1208/9.8.23 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  .

Ως εκ τούτου, για να μπορέσει ο Δήμος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις και να αποκαταστήσει τις πληγείσες υποδομές, ζητούν χρηματοδότηση ποσού 1.500.000 € και καλούν για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες και να καταστεί ο Δήμος και πάλι λειτουργικός.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Συν. Τα αριθμ.πρωτ. 20454/17.10.23 και 20456/17.10.23 έγγραφα του Δήμου Σικυωνίων.

        Τις Α4221/3.10.23 και Α1208/9.8.23 αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Αθήνα,  25 Οκτωβρίου   2023                                           Ο ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

              ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ