Κυ. Απρ 28th, 2024

Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: 7.000 γυναίκες νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Κοινοποίηση ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι η 25η Οκτωβρίου, αν και όλος ο μήνας καθιερώθηκε από το 1985 ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για την ασθένεια.

Στόχος είναι η αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού με στόχο την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πιο συχνά εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι γυναίκες στις εκατό, από τις δεκάδες χιλιάδες, που υποβλήθηκαν σε δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο, διαγνώστηκαν έγκαιρα με καρκίνο του μαστού και στην πλειονότητα τους, δε χρειάστηκαν μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία, στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά».

Τι λένε τα στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, με μαστογραφία, μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα, η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Οι περισσότερες νέες διαγνώσεις (ποσοστό 32,7%) εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 2022, το 18,7% των θανάτων από καρκίνο, για την ηλικιακή ομάδα των 50-69, οφείλεται στον καρκίνο του μαστού.

Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα απευθύνεται το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, με την καθιέρωση προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.

Με τη σειρά τους η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το υπουργείο Υγείας στέλνουν στις γυναίκες το μήνυμα πως «ο έγκαιρος εντοπισμός της ασθένειας σημαίνει θεραπεία»:

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες.

Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.000.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία και η διάγνωση της ασθένειας γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.

Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είναι οι εξής:

Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους.

Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).

Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης).

Το πρόγραμμα είναι σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2022 και απευθύνεται σε 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών.

Η Φώφη Γενημματά πέθανε σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, στις 25 Οκτωβρίου του 2021. Είχε νοσήσει από καρκίνου του μαστού, δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα και είχε δώσει γενναία μάχη απέναντι στην ασθένεια. Είχε καλή ποιότητα ζωής, με εξαίρεση τους τελευταίους μήνες και έστελνε, σε κάθε ευκαιρία, το μήνυμα προς τις γυναίκες, για τη διενέργεια τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου, για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού.

Δικαιούχοι της συγκεκριμένης δράσης, είναι οι γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες – πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες απαραίτητο είναι να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50

έως εξήντα εννέα ετών,

β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες,

δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων πέντε ετών.

Για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων, έχει δημιουργηθεί ιστότοπος (https://mastografia.gov.gr/ ), όπου βρίσκονται διαθέσιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες (είδος mπαρεχόμενων εξετάσεων, συνεργαζόμενα Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων, διαδικασία πραγματοποίησης εξετάσεων κ.ά.).

Οι διαγνωστικές εξετάσεις και η κλινική εξέταση που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα πραγματοποιούνται, σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Υγείας, ενώ οι δαπάνες βαραίνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.