Τρ. Απρ 30th, 2024

Γ. Ψυχογιός στη Βουλή της Τσεχίας: Να σταθούμε απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού για την Ευρώπη και τις κοινωνίες της

Κοινοποίηση ειδήσεων

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, εκπροσώπησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επίσημη επίσκεψη διακομματικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στη Βουλή της Τσεχίας, με αντικείμενο εργασιών το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

  Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Επιτροπής Ασφαλείας και της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης  και Ασύλου, καθώς και με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Τσεχίας του Τσεχικού Κοινοβουλίου. Εκτός από την διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις  αλλά και στην διαχείριση του μεταναστευτικού, στις επαφές μεταξύ των Ελλήνων και των Τσέχων βουλευτών συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα αμοιβαίου κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και η συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Ο κος Ψυχογιός τόνισε ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. πρέπει να αναδιαμορφωθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής έμπρακτής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και των αρχών του ανθρωπισμού όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο και ανέλυσε τα ελάχιστα απαιτούμενα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

·         Δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, Υποδοχής και Επιστροφών. Βασικοί άξονες, η ισοκατανομή των αιτούντων διεθνούς προστασίας, η εξέταση των υποθέσεων τους από τα κράτη-μέλη με βάση τα οικονομικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά τους, ένα στιβαρό πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων με αυστηρές κυρώσεις ώστε να μην δίνονται περιθώρια μη συμμετοχής, καθώς και ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών για τους αιτούντες που έχουν εξαντλήσει τα ένδικα μέσα κι έχουν απορριφθεί.

·         Η έννοια της αλληλεγγύης είναι δομικό κομμάτι και ανήκει στο σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και δεν μπορεί να είναι alacart,όταν πρόκειται για αγροτικές επιδοτήσεις ή το Ταμείο Ανάκαμψης να τηρείται και όταν πρόκειται για κατανομή προσφύγων να γίνεται «ευέλικτη».

·         Δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης των οικονομιών και του κράτους δικαίου στις χώρες προέλευσης, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και της κλιματικής κρίσης. Να σταματήσουν οι επεμβάσεις και η συμμετοχή της ΕΕ σε πολέμους και συρράξεις, αλλά και η όποια συνεργασία με απολυταρχικά καθεστώτα, ολιγάρχες και εγκληματικές ομάδες που οδηγούν σε σκλαβοπάζαρα, στρατόπεδα συγκέντρωσης και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.

·  Συνοριακές διαδικασίες με απόλυτο σεβασμό στη Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που αφορούν κυρίως στις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν αρκεί να στέλνουν χρήματα ή προσωπικό για την φύλαξη των συνόρων και «να κλείνουν τα μάτια» σε παραβιάσεις. Γιατί η φύλαξη των συνόρων της χώρας μας πάντα γινόταν και πάντα πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα το διεθνές Δίκαιο που, εκτός των άλλων, είναι «όπλο» και σε όλα τα επίπεδα της εξωτερικής μας πολιτικής. 

·         Εγκαθίδρυση νόμιμων, τακτικών και ασφαλών οδών μετανάστευσης, όπως επιτάσσει το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ (Μαρακές) για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση. Αυτό μπορεί να καταπολεμήσει και την εργαλειοποίηση που σταθερά επιχειρεί η Τουρκία και άλλες χώρες στο προσφυγικό, αλλά και τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων. Ο βουλευτής τόνισε πως η ένταξη προσφύγων και μεταναστών αποτελεί σημαντικό και κρίσιμο κρίκο στις σύγχρονες κοινωνίες και γι’ αυτό απαιτείται εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για την ένταξη στην εργασία, την εκπαίδευση, το κοινωνικό κράτος, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Η Ελλάδα σε αυτό το θέμα έχει εμπειρία, τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως και στα ζητήματα υποδοχής και ασύλου.

Τέλος, επισήμανε: «Ο ακροδεξιός λαϊκισμός στο προσφυγικό – μεταναστευτικό απειλεί την Ευρώπη και δηλητηριάζει τις κοινωνίες της. Με ανθρωπισμό, προσήλωση στη Συνθήκη της Γενεύης και το διεθνές Δίκαιο, αλλά και οργάνωση, σχέδιο και ανάληψη ευθύνης  από όλους, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.»