Πα. Απρ 26th, 2024

Δίκη Άλκη Καμπανού: «Όταν μια «λάθος» απάντηση, σκοτώνει» Γράφει η Φιορέλα – Μαριάννα Φεράϊ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Δίκη Άλκη Καμπανού: «Όταν μια «λάθος» απάντηση, σκοτώνει»

Γράφει η Φιορέλα – Μαριάννα Φεράϊ

Ένα χρόνο περίπου μετά την οπαδική επίθεση σε βάρος του 19χρονου Άλκη Καμπανού που έλαβε χώρα τη 1η Φεβρουαρίου 2022 τα ξημερώματα στην οδό Γαζή, σήμερα αναβιώνει στις μνήμες μας, η είδηση που σόκαρε το πανελλήνιο, στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης με την οικογένειά του να ζητά απόδοση δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία των 12 οπαδών που επιτέθηκαν στον άτυχο νεαρό και δυστυχώς τον τραυμάτισαν θανάσιμα.

Οι 12 μανιακοί χούλιγκαν έρχονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του ‘Αλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού, ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη.

Επιπλέον, κατηγορούνται για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Η δίκη όμως αναβλήθηκε και θα συνεχιστεί στις 23 Ιανουαρίου 2023. Όλοι θυμόμαστε τη «μαύρη» νύχτα του ημερολογίου, τη 1η Φεβρουαρίου του 2022. Ο 19χρονος Άλκης μαζί με τρεις ακόμα φίλους του κάθονταν στα σκαλιά πολυκατοικίας, στην οδό Γαζή στη Χαριλάου. Ξαφνικά σταμάτησαν τρία αυτοκίνητα μπροστά τους και οι νεαροί που κατέβηκαν από αυτά τους ρώτησαν:

«Τι ομάδα είσαι;».

Θα πει κανείς η ερώτηση ήταν φυσιολογική, όμως κανείς τους δε γνώριζε τι έμελλε να συμβεί μετά την απάντηση. Τον Άλκη τον δολοφόνησαν επειδή η απάντηση του ήταν «Άρης»

Η απάντηση τους ξίνισε και αυτή ήταν η αφορμή για την άγρια επίθεση που ακολούθησε.

Οι εικόνες που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας σοκάρουν.

Ο Άλκης έπεσε νεκρός και δύο φίλοι του τραυματίστηκαν, ο ένας μάλιστα σοβαρά.«Μη με χτυπάτε άλλο», τα τελευταία λόγια του Άλκη προτού ξεψυχήσει στο πεζοδρόμιο για την απάντηση που έδωσε. Τα τελευταία λόγια ενός παιδιού που δολοφονήθηκε στο βωμό της οπαδικής βίας.

Ο Άλκης δεν πείραξε κανέναν, αλλά γιατί να δολοφονηθεί;

Πώς έγινε έτσι η κοινωνία;

Πώς η ανθρώπινη ζωή μετράει πια τόσο λίγο;

Πώς φτάσαμε έως εδώ, το οπαδικό μίσος για τους αντιπάλους να σκοτώνει αθώους για μια απάντηση, θεωρώντας τους εχθρούς;

Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο – ηχηρό – όχι στο «φαύλο κύκλο» της βίας και του φανατισμού για να μην υπάρξουν άλλα γιατί. Η εν ψυχρώ στυγερή δολοφονία του Άλκη αποδεικνύει την κοινωνική σήψη που επιφέρει ο φανατισμός κι όχι μόνο. Δυστυχώς ο αθώος Άλκης δε θα αντικρίσει ξανά το φως του ηλίου, δε θα ζήσει τα νεανικά του χρόνια όπως κάθε παιδί της ηλικίας του, οι γονείς, οι φίλοι του δε θα ακούσουν ξανά τη φωνή του, γιατί άλλοι επέλεξαν για τη ζωή του, για το αύριο που έμελλε να μην ξαναυπάρξει για εκείνον.

Η «σφαγή» στη μέση του δρόμου για μια «λάθος» απάντηση σε μια «αθώα» ερώτηση, δεν πρέπει να ξεχαστεί με το πέρασμα των χρόνων. Δεν πρέπει. Χύθηκε άδικα αίμα, δολοφονήθηκε άδικα ένα παιδί, με το έτσι θέλω κάποιων – νταήδων – φανατικών οπαδών.

Πάντα θα ελπίζουμε να είναι το τελευταίο θύμα, το τελευταίο αίμα που χύθηκε στο όνομα της οπαδικής βίας. Όμως δε πρέπει να εμμείνουμε στα ευχολόγια για την πάταξή της. Η δικαιοσύνη οφείλει να δικάσει και να γίνει η φωνή του αδικοχαμένου Άλκη, αλλά και κατ’ επέκταση όλων των θυμάτων οπαδικής βίας.