Πα. Μαρ 29th, 2024

Δείτε που μπορείτε να κάνετε ΔΩΡΕΑΝ διαγνωστικές εξετάσεις μόνο με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις και δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα για να καταβάλλουν το 85% του κόστους που απαιτείται, εξαιτίας των νέων κινητοποιήσεων των Διαγνωστικών Κέντρων. Δείτε που μπορείτε να εξυπηρετηθείτε, με τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και χωρίς επιπλέον χρέωση.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει εγκύκλιο στα δημόσια νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους και τα απογεύματα, αλλά και να δέχονται ασθενείς χωρίς ραντεβού.

Εξετάσεις και στις ιδιωτικές κλινικές και στα συνοικιακά διαγνωστικά κέντρα

Την ίδια στιγμή, έχουν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), οπότε όσες από αυτές τις ιδιωτικές κλινικές πραγματοποιούν πρωτοβάθμιες διαγνωστικές εξετάσεις, μπορούν να εξυπηρετούν παραπεμπτικά ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, δεν συμμετέχουν στην απεργία των Διαγνωστικών Κέντρων, μικρά και μεσαία Εργαστήρια, οπότε και αυτά θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους με παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του 85% της δαπάνης της εξέτασης.

Που μπορεί να απευθύνεται κάποιος που θέλει να υποβληθεί σε εξετάσεις

Συνοπτικά, εάν κάποιος ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να απευθυνθεί χωρίς επιπλέον χρεώσεις:

  • στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων όλης της χώρας, χωρίς ραντεβού, πρωί και απόγευμα
  • στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου χωρίς ραντεβού
  • στις ιδιωτικές κλινικές που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις
  • σε ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα που δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Παράταση μίας εβδομάδας στα παραπεμπτικά που λήγουν

Σε παράταση μιας εβδομάδας των παραπεμπτικών που λήγουν θα προχωρήσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, όσοι έχουν ήδη παραπεμπτικά για ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, δεν θα χρειαστεί να εκδώσουν καινούργια, για να κάνουν τις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές. Θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα παραπεμπτικά που ήδη έχουν.

Πηγή: iatropedia.gr