Πα. Μαρ 29th, 2024

Δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός η Αρχαία Κόρινθος – Δράσεις και προτάσεις επαγγελματιών

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η Αρχαία Κόρινθος αναμφισβήτητα είναι η “βιομηχανία” του Τουρισμού όλου του Νομού μας και είναι στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς κυρίως του ξένου οργανωμένου τουρισμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στον ορίζοντα στον τουριστικό τομέα (αρχαιολογικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός γευσιγνωσίας ) προς όφελος όλου του Νομού μας και κυρίως για την επιχειρηματικότητα που σχετίζεται έμμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό στην περιοχή της αρχαίας Κορίνθου, αν αξιοποιηθεί στο βέλτιστο βαθμό η τουριστική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου και η αξιοποίηση ενός τόσο ισχυρού ονόματος “ΚΟΡΙΝΘΟΣ” που ήταν μια από τις δημοφιλέστερες πόλεις της αρχαιότητας με τεράστια ιστορική κληρονομιά.

Ως πλεονεκτήματα αναφέρονται η κομβική γεωγραφική θέση της , δίπλα στον οδικό άξονα Κορίνθου – Πάτρας και σύνδεση με αυτόν, ο σταθμός Προαστιακού σιδηροδρόμου της Κορίνθου, η κοντινή απόσταση της από ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο του Ισθμού αλλά και της πρωτεύουσας του νομού της πόλης της Κορίνθου. Η κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Κορίνθου αν ανοίξει ξανά ο Ισθμός και να επισκεφτούν την Κόρινθο κρουαζιερόπλοια η ιδιωτικά σκάφη, η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα αξιοθέατα της Αρχαίας Κορίνθου (Αρχαιολογικός χώρος – Μουσείο – Κάστρο Ακροκορίνθου – Αρχαίο λιμάνι, η κοντινή χρονική απόσταση από την Αθήνα μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του συνεδριακού & θρησκευτικού τουρισμού (βήμα Αποστόλου Παύλου). Στην Αρχαία Κόρινθο υπάρχουν 2 συνεδριακά κέντρα και υποδομές φιλοξενίας και φαγητού των συνέδρων και η ύπαρξη ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ταβερνών, καφετεριών στην αρχαία Κόρινθο που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες, παράγοντες που συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αρχαία Κόρινθο.

Τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού

-Το 2020 επισκεφτήκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου 31.000 άτομα ενώ φέτος 56.700 άτομα.

-Να σημειώσουμε ότι τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν τις χρονιές 2020 και 2021 και οι δύο αυτές χρονιές είναι χρονιές κρίσης για τον ελληνικό και παγκόσμιο τουρισμό που επηρεάστηκε σφοδρά από την εμφάνιση της πανδημίας και αυτό προκύπτει σύγκριση με την τεράστια αριθμητική διαφορά του αριθμού των επισκεπτών το έτος 2019 που ο αριθμός των επισκεπτών ήταν 209.000 !!

-Είναι λοιπόν προφανές ότι η επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου ότι συμβαδίζει και ακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις σε κάθε έτος, σε σχέση με την γενική πορεία του τουρισμού στην χώρα μας και όπως αυτή διαμορφώνεται από τα εκάστοτε υγειονομικά προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται.

-Όσον αφορά την επίδραση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου σε συνδυασμό με τα οφέλη που προκύπτουν στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα της Αρχαίας Κορίνθου , η φετινή τουριστική περίοδος 2021, με τα νέα δεδομένα για τον τουρισμό είναι σαφώς μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020.

-Η τοπική επιχειρηματική κοινότητα της Αρχαίας Κορίνθου δίνει τον δικό της αγώνα, για ένα καλύτερο μέλλον και συνάμα να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις δυσκολίες που προκύπτουν, από την ύπαρξη ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, που πέρα από την γενική οικονομική κρίση, τα τελευταία 2 έτη επιπλέον επηρεάζεται και μετεξελίσσεται και από την μεταβαλλόμενη πορεία της υγειονομικής κρίσης και τις παρενέργειες (άμεσες και έμμεσες ) που επιφέρει στο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Πως συνδράμει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου ως θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί την τοπική επιχειρηματικότητα

-Συνδράμει με τις ενέργειες του και την συνεχόμενη δράση του, στην διαμόρφωση, δημιουργία και ύπαρξη θετικών συνθηκών, που θα βοηθούν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, στην λειτουργία τους αλλά και ταυτόχρονα στην προσδοκώμενη κερδοφορία τους, από την αύξηση του κύκλου εργασιών τους.

-Προσπαθεί καθημερινά με κάθε ευκαιρία να αναδείξει τουριστικά την αρχαία Κόρινθο , ή να αποκτήσει “τεχνογνωσία”, ώστε από την πλευρά του να συμβάλλει θετικά στην αύξηση του τουρισμού της αλλά και στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος συνθηκών που θα βοηθήσει την όλη προσπάθεια προς όφελος όλων και του τόπου αλλά και της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με θεσμικούς φορείς εντός και εκτός του Νομού, με τα Θεσμικά του όργανα και συνεργάζεται, προτείνει, διεκδικεί, διάφορα θέματα που αφορούν την περιοχή της αρχαίας Κορίνθου.

Τι προτείνει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου

-Παροχή πλήρους ενημέρωσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη σχετικά με την αποκατάσταση και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του κτιρίου «ΞΕΝΙΑ»

-Εκπόνηση μελέτης με τη συνεργασία συγκοινωνιολόγου και επικοινωνιολόγου για την εύρυθμη λειτουργία του πεζόδρομου στην πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου καθώς και την εφαρμογή της κανονιστικής από το Δήμο Κορινθίων.

-Φωτισμός και διαγράμμιση των δύο δημόσιων χώρων στάθμευσης.

-Ενημέρωση για το στάδιο που βρίσκεται η μελέτη σχετικά με τον εκ νέου ηλεκτροφωτισμό του κάστρου του Ακροκορίνθου που βρίσκεται σήμερα στο σκοτάδι.

-Ανακατασκευή – επέκταση των υπαρχουσών χώρων υγιεινής με σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν και ειδικό WC προς εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

-Ανάπτυξη και προβολή τουριστικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Αρχαίας Κορίνθου ώστε όλος ο κόσμος να γίνει γνώστης των πλεονεκτημάτων και της ομορφιάς που διαθέτει η περιοχή.

-Ανακατασκευή της ήδη υπάρχουσας παιδικής χαράς σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας αλλά και δημιουργία νέας σε χώρο που θα επιλεγεί μετά από διαβούλευση.

-Άμεση ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου της Αρχαίας Κορίνθου.

Η δράση του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου για το 2021 συνοπτικά είναι :

-Κατασκευή ιστοσελίδας,

-Επίσκεψη στα Τρίκαλα ενημέρωση του Συλλόγου για δράσεις του Δήμου Τρικκαίων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Αρχαία Κόρινθο.

-Κάλεσμα υψηλών προσκεκλημένων να γνωρίσουν την Αρχαία Κόρινθο (κ. Ι. Χατζηθεοδωσίου & κ. Γ. Καββαθάς)

-Διοργάνωση Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας και γνωριμίας του τόπου μας στους αντιπροσώπους της επιχειρηματικότητας όλης της Πελοποννήσου .

-Δημιουργία τουριστικού βίντεο.

-Συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την αρμόδια Αντιπεριφεριάρχη Τουρισμού.

-Διοργάνωση βραδιάς Πανσελήνου τον Αύγουστο με πλήθος κόσμου να προσέρχεται . Στόχος του Συλλόγου η συγκεκριμένη διοργάνωση μετά την
μεγάλη επιτυχία της στην πρώτη της διοργάνωση είναι, να γίνει θεσμός με διοργάνωση σε συνεχή ετήσια βάση

-Ένταξη του Συλλόγου στο Δευτεροβάθμιο όργανο της Ομοσπονδίας και μέσω αυτής και στο τριτοβάθμιο θεσμικό όργανο της Συνομοσπονδίας (Ε. Σ. Ε. Ε .)

-Εκλογή Αντιπροσώπου του Συλλόγου α) στην Ομοσπονδία και συνακόλουθα μέσω της Ομοσπονδίας και β) στο τριτοβάθμιο όργανο της Συνομοσπονδίας

-Επικοινωνιακή προώθηση των τοπικών προϊόντων τα όποια δίνονται ως δώρα επισήμων στις δημόσιες σχέσεις του Συλλόγου την δωρεάν διαφήμιση των καταστημάτων Μελών του Συλλόγου στην σελίδα του Συλλόγου.

-Σύσφιξη συναδελφικών σχέσεων με άλλους Συλλόγους της περιοχής μας και της Ομοσπονδίας μας καθώς και με θεσμικούς εκπροσώπους του εμπορικού & επιχειρηματικού κλάδου.

-Συμβολή στην ανάδειξη της ιστορικής αρχαιολογικής κληρονομιάς του τόπου με τον επιφανειακό καθαρισμό αρχαιολογικού χώρου από χόρτα και κλαδιά κατόπιν αδείας της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

-Συνδρομή του Συλλόγου σε δράσεις άλλων Συλλόγων της περιοχής.

-Κοινωνική προσφορά του Συλλόγου αξιοποιώντας τον θεσμό της χορηγίας τροφίμων προς τον Σύλλογο μας για την διάθεση τους σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

-Συμμετοχή του Συλλόγου σε Ημερίδα του Επιμελητηρίου Κορινθίας.

– Διοργάνωση εκδήλωσης για την αγγειοπλαστική.

-Συνεργασία με τον Δήμο μας για να κλείσει πιλοτικά το Ιστορικό Κέντρο της Αρχαίας Κορίνθου για την καλύτερη λειτουργία των καταστημάτων και την ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του τόπου μας.

Τέλος, ως θετικά οφέλη σημειώνονται ότι ξαναήρθε κόσμος στην Αρχαία Κόρινθο οι οποίοι έμειναν ευχαριστημένοι, τα παιδιά έπαιξαν με ασφάλεια και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αύξησαν την πελατεία τους – έσοδα τους ενώ ταυτόχρονα απασχόλησαν περισσότερο υπαλληλικό προσωπικό δίνοντας εργασία σε νέους της Αρχαίας Κορίνθου .