Πα. Μαρ 29th, 2024

Σε ισχύ από αύριο τα νέα μέτρα — Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε ισχύ τίθενται από αύριο 30 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη μη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον που επελαύνει και στη χώρα μας. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου η διασκέδαση, τα εστιατόρια και καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα μόνο με καθήμενους σε τραπέζια έως έξι άτομα, με εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα. Παράλληλα, απαγορεύεται η μουσική, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο διασποράς της μετάλλαξης.

 

Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και αυτή της διενέργειας πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά της διασκέδασης σε άλλους χώρους. Επίσης, προτείνεται η διενέργεια τεστ για τη συμμετοχή στο οικογενειακό εορταστικό τραπέζι.

Παράλληλα, από αύριο τίθενται σε ισχύ και τα υπόλοιπα μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα με πλαφόν θεατών τους 1.000 θεατές. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα γίνουν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία στο Δημόσιο έως 50%, ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο κάθε φορέας. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ το πρωί έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του υπουργού Υγείας και με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Κυρίαρχη στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη, τόσο αναφορικά με τα κρούσματα που είδαμε χθες, όσο και με αυτά που θα δούμε σήμερα. Η μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί. Όμως, το ΕΣΥ δέχεται πίεση και από τη Δέλτα. Η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για παροχή προσωπικού” τόνισε ο υπουργός Υγείας. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ως εκ τούτου, οι νοσηλείες είναι σοβαρές.

Η Επιτροπή ομόφωνα καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, γιατί το εμβόλιο καλύπτει τους πολίτες απο την Όμικρον και πρέπει να πάψουν να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις ότι τα εμβόλια δεν την καλύπτουν. Οι πιο ήπιες νοσήσεις έχουν να κάνουν ακριβώς με τους εμβολιασμούς” πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς επίσης και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά” πρόσθεσε.

Έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και θεωρούμε ότι εάν τα μέτρα εφαρμοστούν στο σύνολό τους έως τα μέσα Ιανουαρίου, θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε πλήρως στην κανονική ζωή” κατέληξε ο υπουργός.