Κυ. Απρ 28th, 2024

Διατροφή στην εγκυμοσύνη – Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Κοινοποίηση ειδήσεων

Διατροφή στην εγκυμοσύνη – Γράφει η Έλλη Καλλή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Στην εγκυμοσύνη η γυναίκα πρέπει να καταναλώνει τροφές με ουσία και ποιότητα, να έχει με λίγα λόγια σταθερή χορήγηση θρεπτικών συστατικών και θερμίδων, προκειμένου να βοηθήσει σε μία καλή κύηση, να έχει ένα υγιές μωρό και να μπορέσει να επαναφέρει το σώμα της στα αρχικά κιλά της πιο εύκολα.

Κατά την εγκυμοσύνη οι γυναίκες πολύ συχνά αντιμετωπίζουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εμετό ,ναυτία, δυσκοιλιότητα ή αίσθημα καύσου (καούρα).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΕΤΟΥ-ΝΑΥΤΙΑΣ

• Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πρωινο.

• Μην μένετε με άδειο στομάχι .

• Καταναλώστε κάτι πολύ ελαφρύ π.χ. κρακεράκια ή κριτσίνια χωρίς σουσάμι.

• Ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα.

• Αποφύγετε τρόφιμα που έχουν έντονη μυρωδιά.

• Όταν το αίσθημα της ναυτίας είναι έντονο , αποφύγετε τα υγρά για λίγη ώρα.

• Αποφύγετε τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα.

• Μυρίστε φρεσκοκομμένα λεμόνια.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ:

• Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και αμυλούχων προιόντων ολικής άλεσης.

• Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.

• Αν το επιτρέπει ο ιατρός σας περπατήστε 20-30 λεπτά ημερησίως.

• Αν πιστεύετε πως χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή , συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΥΣΟΥ-ΚΑΟΥΡΑ ΣΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ:

• Αποφύγετε κοκκινιστά, τηγανιτά,λιπαρά, πικάντικα και γενικά όλα τα όξινα φαγητά.

• Ξαπλώστε τουλάχιστον 1 ½ ώρα μετά το γεύμα σας.

• Καταναλώστε ελαφρύ βραδυνο .

• Πίνετε νερό και άλλα υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά τη διάρκεια τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ:

1.Καταναλώστε 2-3 ισοδύναμα γαλακτοκομικών ημερησίως

2.μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό και τα ενδιάμεσα

3.Αποφύγετε την κατανάλωση fast food

Μην καταναλώνετε αναψυκτικά

5. Καταναλώστε ποικιλία τροφών σε συγκεκριμένες ποσότητες

6. κάνετε μικρά και συχνά γεύματα ανά 3 ώρες

7.Καταναλώστε ελαιόλαδο ως λιπαρή ύλη

8.Αφαιρέστε τα λίπη του κρέατος πριν το μαγείρεμα

9. καταναλώστε 2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 2 φορές την εβδομάδα πουλερικά και 2 φορές την εβδομάδα άπαχο κόκκινο κρέας και 2 φορές την εβδομάδα φρέσκο ψάρι

10.προτιμήστε αμυλώδη προιόντα ολ. Άλεσης

11. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων & λαχανικών

12. Καταναλώστε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως

13. Καταναλώστε Πρωτεΐνες που προέρχονται από πηγές με λίγο λίπος και χωρίς ορμόνες (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχαρίσιο φιλέτο)

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ Η ΕΓΚΥΟΣ

• Οινοπνευματώδη ποτά

• Καφείνη

• Μεγάλη κατανάλωση χαμομηλιού και συμπληρώματα με βότανα – τσάι κ.λπ.

• Αναψυκτικά τύπου coca cola

• Λιπαρά

• Σοκολάτα

• Συγκεκριμένα ψάρια και θαλασσινα όπως: ξιφία, σκουμπρί, τόνο σε κονσέρβα, σολωμό, γαρίδες, καρχαρία, ποταμίσια ψάρια, γατόψαρο, ψάρια από λίμνες

• Ωμά ή ημιμαγειρεμένα πουλερικά, αυγά, θαλασσινά και κόκκινο κρέας

• Αλλαντικά τύπου κονσέρβα SWAN, μορταδέλα, ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι (εκτός αν έχουν μαγειρευτεί πολύ καλά)

• ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟΙ ΧΥΜΟΙ

•ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (συμπεριλαμβανομένων και τυριών όπως το ροκφορ, μπρι κ.λπ. )

• Πατέ λαχανικών – κρεατικών κ.λπ.

• Ορισμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες όπως είναι τα φυστίκια ή το χοιρινό κρέας.

ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;

Η ιδανικότερη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 10-12 κιλά. Η αλήθεια είναι ότι το συνολικό βάρος που θα πάρει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το βάρος που είχατε πριν μείνετε έγκυος. Εξαρτάται λοιπόν από τον ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) της.

ΔΜΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ

<18,5 Ελλιποβαρής 12.5-18 kg

18.5-24.9 Φυσιολογικού βάρους 11.5 -16kg

25-29.9 Υπέρβαρη 7-11.5 kg

>30 παχύσαρκη 5-9 kg

Πρέπει απαραίτητα να αναφερθεί ότι η ανεξέλεγκτη αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει, με μεγαλύτερες πιθανότητες, στην εμφάνιση δύο καταστάσεων που συνδέονται άμεσα με το βάρος, και είναι ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση (προεκλαμψία).

Έλλη Καλλή

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης