Πα. Απρ 19th, 2024

Εθνικό Θέατρο: Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την παραίτησή του υπέβαλε σύσσωμο το καθηγητικό σώμα του Εθνικού Θεάτρου, όπως ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα στην κατάληψη των σπουδαστών στο κτίριο Τσίλλερ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα που απαξιώνει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

Υπενθυμίζεται πως εδώ και αρκετές εβδομάδες οι καθηγητές είχαν προειδοποιήσει για αυτή τους την κίνηση, ζητώντας «σαφείς αποδείξεις» απόσυρσης των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το διάταγμα. Νωρίτερα, καλλιτέχνες και σπουδαστές δραματικών σχολών προχώρησαν σε μαζικές συγκεντρώσεις και πορεία προς τη Βουλή και στη συνέχεια προς τα υπό κατάληψη θέατρα REX και Εθνικό.

Οι καθηγητές της δραματικής σχόλης τάχθηκαν στο πλευρό των σπουδαστών καλώντας της κυβέρνηση να τροποποιήσει το σημείο στο θέμα που έχει προκύψει με το Προεδρικό Διάταγμα 85 που τούς κατατάσσει στην επαγγελματική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό της σχολής που παραιτήθηκε βρίσκονται σημαντικά ονόματα από τον χώρο του θεάτρου, των γραμμάτων και των τεχνών όπως οι Ανέστης Αζάς, Ιώ Βουλγαράκη, Εβίτα Ζημάλη, Αλεξία Καλτσίκη, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου. Γεωργία Μαυραγάνη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Φιλίπποβα, Νίκος Χατζόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Ρηνιώ Κυριαζή, Κατερίνα Κοζαδίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Μελίνα Παιονίδου, Χαρά Κεφαλά, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Φωκάς Ευαγγελινός, Αγγελική Στελλάτου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Βίκυ Παναγιωτάκη, Mαριέλα Νέστορα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Χρυσή Τζαρδή, ωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δηώ Καγγελάρη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Διονύσης Καψάλης, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Χρήστος Δήμας, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σύλλας Τζουμέρκας, Θάλεια Ιστικοπούλου, Γιάννης Μετζικώφ, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιώργος Σαμπατακάκης, Θωμάς Μοσχόπουλος και Πρόδρομος Τσινικόρης.

Καλλιτέχνες και σπουδαστές συμμετέχουν στη νέα 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) ενώ από το Σαββατοκύριακο βρίσκονται υπό κατάληψη οι βασικές σκηνές του Εθνικού Θεάτρου (Κτίριο Τσίλλερ) και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Βασιλικό Θέατρο).

cnn.gr