Σα. Απρ 27th, 2024

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στην Αρκαδία, τα μέλη της οποίας διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών (εικόνες)

Κοινοποίηση ειδήσεων

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση στην Αρκαδία, τα μέλη της οποίας διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών 

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν έξι άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και τα -κατά περίπτωση- αδικήματα για τα όπλα και περί αλλοδαπών

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -160- κιλά κάνναβης 

Υπολογίζεται πως η οργάνωση από την εγκληματική της δράση τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε θα έφταναν τις -600.000- ευρώ  

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αττικής.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν την 22.10.2023, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, -4- αλλοδαποί, ηλικίας από 39 έως 45 ετών και -2- ημεδαποί, ηλικίας 62 και 64 ετών, αντίστοιχα, μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος των ανωτέρω σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και τα -κατά περίπτωση- αδικήματα για τα όπλα και περί αλλοδαπών.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 έως και την 22.10.2023, όπου διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες σε περιοχές της Αρκαδίας και της Αττικής, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως  ηγετικό μέλος ήταν ο 45χρονος αλλοδαπός συλληφθείς. 

Οι ποσότητες κάνναβης προέρχονταν από φυτεία κάνναβης σε τοπική κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, που καλλιεργούσαν οι δράστες από κοινού και στη συνέχεια διοχετεύονταν στους νομούς της Αρκαδίας και της Αττικής.

Επιπρόσθετα, τα μέλη μετά την παραλαβή των ποσοτήτων, για τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στους τόπους απόκρυψης ή στις οικίες τους χρησιμοποιούσαν μισθωμένα οχήματα και ταξί, για να αποτρέψουν τυχόν παρακολούθηση ή επιτήρηση σε βάρος τους.  

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία έτερων προσώπων ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

  • ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -101.458,2- γραμμαρίων,
  • φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους -67.646- γραμμαρίων, 
  • -4- οχήματα,
  • -3- ζυγαριές ακριβείας,
  • -8- κινητά τηλέφωνα, 
  • το χρηματικό ποσό των -15.385- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, 
  • -1- περίστροφο,
  • -3- φυσίγγια,
  • -1- γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος,
  • πλήθος από εξοπλισμό αποξήρανσης,
  • -1- θερμάστρα υγραερίου,
  • -2- υπνόσακοι,
  • πλήθος από εργαλεία κατάλληλα για την καλλιέργεια και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις -600.000- ευρώ.  

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης.