Πε. Μαρ 28th, 2024

Εποχικοί Πυροσβέστες: Πόσες φορές να ανακαλύψουμε τον τροχό;

Κοινοποίηση ειδήσεων

“Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι δεδομένο πως αντιμετωπίζει προβλήματα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, ούτε λύνονται σε ένα βράδυ. Όμως, ορισμένες φορές, η λύση σε κάποια από αυτά βρίσκεται μπροστά μας και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τον τροχό, για να δικαιολογηθεί και ο τίτλος του άρθρου.

Χιλιάδες κενά στην οργανική δύναμη

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα –και ίσως το πλέον σημαντικό πρόβλημα του Σώματος- η υποεπάνδρωση της Πυροσβεστικής, πρόβλημα το οποίο είναι και άμεσα συνδεδεμένο με τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των πυροσβεστών. Οι κενές θέσεις στην οργανική δύναμη είναι χιλιάδες. Δεν υπάρχει λόγος να εμπλακεί κανείς σε αντιπαράθεση για το πόσες ακριβώς είναι, όμως όλοι παραδέχονται πως είναι πάνω από τρεις χιλιάδες. Τα κενά αυτά θα γίνουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον, καθώς όσοι συνταξιοδοτούνται είναι περισσότεροι από όσους εισέρχονται στις τάξεις του Σώματος μέσω των παραγωγικών σχολών και του συστήματος των πανελληνίων εξετάσεων. 

Ταυτόχρονα, το Σώμα διαθέτει μια δεξαμενή προσωπικού, με αρκετά χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, που πλέον διαθέτει και σημαντική εμπειρία, καθώς τις τέσσερις τελευταίες αντιπυρικές είχαν πολλές και σημαντικές πυρκαγιές. Επιπλέον, το προσωπικό αυτό έχει προσληφθεί με πλήρως αξιοκρατικά κριτήρια, έχοντας υπηρετήσει, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών, υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις, στην Προεδρική Φρουρά και ως Έφεδροι Αξιωματικοί. Ο λόγος φυσικά για τους εποχικούς πυροσβέστες, ένα τμήμα του σώματος που έχει πλέον αποδείξει την αξία του. 

Αμέση ανάγκη κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και τους 12 μήνες

Μια δεξαμενή προσωπικού που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη το μισό έτος, όχι γιατί δεν υπάρχουν ανάγκες. Είναι δεδομένο πως τόσο εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων, όσο και πυρκαγιών που εκδηλώνονται  εκτός της αντιπυρικής περιόδου χρειάζεται το επιπλέον προσωπικό ολόκληρο το χρόνο. Επίσης, καθώς το Σώμα αποδυναμώνεται χρειάζονται πλέον Πυροσβέστες και για τα καθημερινά –εξίσου σημαντικά- καθήκοντα, διασώσεις, αστικές πυρκαγιές, τροχαία και οτιδήποτε άλλο.

Ποιες είναι οι λύσεις

Αφού λοιπόν έχουμε εντοπίσει τόσο το πρόβλημα, όσο και την πιθανή λύση του, το μόνο που χρειάζεται να βρούμε, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η λύση αυτή. Όμως, ούτε αυτό χρειάζεται. Διότι ο τρόπος αυτός υπάρχει ήδη. Δεν είναι άλλος από τον νόμο 3938/2011, με τον οποίο και προσελήφθησαν αρχικά οι πρώτοι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρεώσεως. Ο νόμος έχει χρησιμοποιηθεί από όλες τις κυβερνήσεις έκτοτε, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης. Τον Φεβρουάριο του 2021, ήταν η τελευταία μέχρι στιγμής φορά που χρησιμοποιήθηκε ο νόμος αυτός, ώστε να προσληφθούν ως Π.Π.Υ. εποχικοί πυροσβέστες που είχαν ενταχθεί στο σώμα πριν το 2019. Ορισμένοι δε εξ αυτών, είχαν ηλικία μεγαλύτερη των εβδομήντα (!) ετών την στιγμή της προσλήψεως τους. 

Ταυτόχρονα, ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε τέσσερις χιλιάδες θέσεις Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρεώσεως. Σήμερα, λόγω παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων έχουν απομείνει περίπου οι μισοί και ο αριθμός τους βαίνει  διαρκώς μειούμενος. Οι εποχικοί Πυροσβέστες καλύπτουν σχεδόν ακριβώς το κενό αυτό. 

Επιπλέον, η απορρόφηση των εποχικών Πυροσβεστών ως Π.Π.Υ. είναι μια λύση που διευκολύνει και το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι απολαβές τους είναι αρκετά μικρότερες από τις απολαβές των μονίμων Πυροσβεστών.

Τέλος, σχετικά με κάποιες δυσλειτουργίες που –φυσιολογικά- παρουσιάστηκαν όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός των Π.Π.Υ., είναι πλέον πολύ εύκολο να ξεπεραστούν με απλές Υπουργικές Αποφάσεις ή έστω Προεδρικά Διατάγματα. Όπως ακριβώς ισχύει και για τους εποχικούς, που από το 2020 –με Προεδρικό Διάταγμα- εκτελούν καθήκοντα παρόμοια με των μονίμων Πυροσβεστών, το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τους Π.Π.Υ., καθώς επίσης και για το  ζήτημα των μεταθέσεων, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί και τουλάχιστον οι νεοπροσληφθέντες πενταετείς να μπορούν να λαμβάνουν φύλλα πορείας για οπουδήποτε έχει ανάγκη το Σώμα.

Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα της υποεπάνδρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος υπάρχει ήδη. Έμπειροι πυροσβέστες, προσληφθέντες με αξιοκρατικά κριτήρια που πληρούν ήδη τις προϋποθέσεις απορρόφησης τους, με σαφώς μικρότερο μέσο όρο ηλικίας από το υπάρχον προσωπικό. Ακόμη, με μικρό σχετικά κόστος, με την αναγκαία νομοθεσία ήδη ενεργή εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Το μόνο ερώτημα που μένει πραγματικά να απαντηθεί είναι το εξής: Γιατί δεν έχει γίνει ήδη η απορρόφηση;”

Πηγή: Εποχικοί Πυροσβέστες