Πα. Μαρ 29th, 2024

Ο Κ. Κόλλιας εισηγητής στο νέο Σ/Ν του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για τις δημόσιες και υπεραστικές συγκοινωνίες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με τη συμμετοχή του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας του Ν. Κορινθίας, κ. Κωνσταντίνου Κόλλια, από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να συζητηθεί  και να υπάρξουν ορισμένες αρχικές παρατηρήσεις επί του νέου νομοσχεδίου που προωθείται, υπό τον τίτλο : «Δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών».

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Κόλλιας δήλωσε τα εξής:

«Έχω την τιμή να εισηγούμαι ενός πολύ σπουδαίου νομοσχεδίου, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΜΕ, εξετάσαμε διεξοδικά όλες τις πτυχές του, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί στη δημόσια διαβούλευση. Στόχος μας να προωθηθούν όλες οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που απαιτούνται, ώστε το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή να ανταποκρίνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις απαιτήσεις του επιβατικού κοινού, να διασφαλίζει την  απρόσκοπτη και συνεχή παροχή των εκτελούμενων υπηρεσιών οδικής μεταφοράς των επιβατών και να αναβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών αυτών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους επιβάτες.

Το νομοσχέδιο λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα, μάλιστα, για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, που εξυπηρετούνται από γραμμές που έχουν χαρακτηριστεί ως «άγονες».
Ως εκ τούτου, με τις προωθούμενες διατάξεις του, επιχειρείται η εκ νέου διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το υπεραστικό και αστικό συγκοινωνιακό δίκτυο, το οποίο θα είναι, μάλιστα, προς το σκοπό αυτό, εναρμονισμένο με την οικεία ευρωπαϊκή νομοθεσία (ενωσιακός Κανονισμός 1370/2007 του Ε.Κ.). Στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα θεσμοθετηθεί μια ενιαία «Αρμόδια Αρχή» (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του ΥΠΟΜΕ) και ως «Αρμόδιες Τοπικές Αρχές» οι Περιφέρειες στην περιοχή ευθύνης τους.

Προκύπτει, έτσι, ότι πλέον θα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αναβάθμιση της Περιφέρειας  και της τοπικής αυτοδιοίκησης που σε συνεργασία με το Υπουργείο θα προσβλέπουν στην ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών και στη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.».

Η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα εισαχθεί προς περαιτέρω επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή, όπου και θα τοποθετηθεί ειδικότερα ο κ. Κόλλιας, ως Εισηγητής, επί των βασικότερων σημείων του.