Τρ. Μαρ 19th, 2024

Η Τουρκία άνοιξε την αρχαία ελληνική Πύλη της Κόλασης

Κοινοποίηση ειδήσεων

Σε έσοδα από τον «σκοτεινό» τουρισμό προσβλέπει η Τουρκία, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά σε επισκέπτες τη Δευτέρα την αρχαία ελληνική «Πύλη της Κόλασης» (ή Πύλη του Κάτω Κόσμου) στον χώρο της αρχαίας Ιεράπολης, στην επαρχία Ντενιζλί.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, η πρόσβαση δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η «πύλη» βρίσκεται μεταξύ των ερειπίων της αρχαίας πόλης, ενώ η περιοχή πέρα από αυτή είναι κλειστή.

Τι συνέβαινε στην αρχαιότητα

Κατά την αρχαιότητα γίνονταν εκεί θυσίες ζώων προς τιμήν των θεών.

Έρευνα της οποίας ηγήθηκε ο Ιταλός καθηγητής Φρανσέκσκο ντ′ Άντρια έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα εκεί που βρισκόταν η πύλη προκαλούσαν τον θάνατο των ζώων.

Μετά την αποστολή του 2013, η περιοχή έκλεισε για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των εκπομπών. Ακολούθησαν περαιτέρω ανασκαφές, αναστήλωση της πύλης και αγαλμάτων, ενώ φτιάχτηκε διάδρομος που αφήνει τους επισκέπτες να πλησιάσουν σε απόσταση ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη HuffingtonPost, η πύλη είναι μια πέτρινη σήραγγα που οδηγεί σε ένα σπήλαιο, και ήταν χτισμένη σε έναν τοίχο μιας ορθογώνιας, ανοικτής αρένας, πάνω από την οποία βρισκόταν ένας ναός και περιτριγυριζόταν από πέτρινα καθίσματα για τους επισκέπτες. Η πόλη η ίδια βρίσκεται πάνω σε μια από τις πιο ενεργές από γεωλογικής άποψης ζώνες της περιοχής: Πριν από 2.200 χρόνια, οι θερμές πηγές της πιστευόταν πως είχαν θεραπευτικές ιδιότητες.

Ωστόσο, ένα βαθύ ρήγμα κάτω από την Ιεράπολη αναδίδει συνέχεια ηφαιστειακό διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι ορατό ως «ομίχλη». Η πύλη και το σπήλαιο- γνωστό επίσης ως «Πλουτώνειον», από τον θεό του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνα- βρίσκονταν ακριβώς πάνω από το ρήγμα αυτό, και αρχαιολόγοι διαπίστωσαν πριν περίπου μια δεκαετία πως ήταν ακόμα θανατηφόρα, καθώς πουλιά τα οποία πετούσαν κοντά της πέθαιναν από ασφυξία.