Τε. Μάι 8th, 2024

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ

Κοινοποίηση ειδήσεων

Την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2024, ημέρα εορτασμού της Σύναξης του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ι. Ναό στο Δερβένι,κομίζοντας εκεί από την Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου, την Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, προς ευλογία και αγιασμό των Πιστών.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγία «Η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, αναφερόμενος στον Τίμιο Πρόδρομο, την αγγελική Του πολιτεία, την μεγαλειώδη ταπείνωση Του και στο κήρυγμά Του, που ελέγχει όλους όσοι ζουν μακριά από τον Θεό.

Το κήρυγμα του Αγίου Ιωάννου είναι μια πρόσκληση σε μετάνοια, καθώς φωνάζει: «ποιήσατεοὖνκαρποὺςἀξίους τῆς μετανοίας» (Λουκ. γ΄, 8). Η μετάνοια είναι μια ολοκληρωτική αλλαγή, που διατηρεί στον άνθρωπο την Θεία Χάρη και τον κάνει να αγωνίζεται και να παλεύει με τα πάθη, τα λάθη και τον Διάβολο.

Όλοι οι άνθρωποι είμαστε αμαρτωλοί,αλλά με την μετάνοια μπορούμε να αξιωθούμε της Θείας Χάριτος. Ας ακολουθήσουμε την διδασκαλεία Του και ας μιμηθούμε τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστήμε την ειλικρινή μετάνοια, που Αυτός κήρυττε, διατηρώντας την Θεία Χάρη μέσα μας αποκτώντας ποιότητα ζωής, αγιότητα, κάθαρση και Θείο φωτισμό, τόνισε ο Ιεροκήρυκας.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, στην απόλυση της Θ. Λειτουργίας, με αφορμή το ψαλλόμενο «Εἰς πολλά ἔτη Δέσποτα», ευχαρίστησε θερμά τους Πιστούςγια την ευχή αυτή και επεξήγησε ότι για να τον αξιώσει ο Θεός να ζήσειπολλά χρόνια, ώστε να τους ευλογεί, πρέπει κι αυτοί να ζουνπολλά χρόνια, ώστε το Εκκλησιαστικό έργο να έχει ανταπόκριση.

Έτσι, οφειλετικά και ο Ποιμενάρχης μαςευχήθηκεπρος όλους«Χρόνια Πολλά και ευλογημένα», σύμφωνα με τα όσα η Αγία μας Εκκλησία πρεσβεύει.Το Άγιο Δωδεκαήμερο, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ψάλλουμε τα παραδοσιακά κάλαντα που μας καλούν να ζούμε «βίο τέλειο κατά το Ευαγγέλιο». Η ζωή μας γίνεται τέλεια όταν η βιωτή μας συντάσσεται με το θέλημα και τους νόμους του Θεού.

Το Ευαγγέλιο δεν είναι απλώς μία αγγελία, ένας νόμος του Θεού, αλλά μια καλή αγγελία, ένα μήνυμα χαρμόσυνο,που έχει σκοπό τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και την λύτρωση όλων των ανθρώπων από τον σωματικό και κυρίως τον ψυχικό θάνατο. Γι’ αυτό το κήρυγμα μετανοίαςτου Προδρόμουαποτελεί το παντοτινό κήρυγμα της Εκκλησίας μας.

Πριν από κάθε μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας, το Άγιο Δωδεκαήμερο, το Πάσχα, τον Δεκαπενταύγουστο, των Αγίων Αποστόλων έχουμε περίοδο νηστείας, εξομολογήσεως, φιλανθρωπίας και μετανοίας. Επίσης, κάθε εβδομάδα η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι ημέρες νηστείας και μετανοίας, που μας βοηθούν να θυμόμαστε τι έκανε ο Χριστός για ναλυτρωθούμεεμείς και όπως λέει ο Απόστολος Πέτρος «Χριστὸςἔπαθενὑπὲρὑμῶν, ὑμῖνὑπολιμπάνωνὑπογραμμὸνἵναἐπακολουθήσητετοῖςἴχνεσιναὐτοῦ» (Α’Πετ. β’,21), δηλαδή, ήρθε ο Χριστός και χάραξε τον δρόμο, έτσι ώστεκι όταν αναληφθεί στον ουρανό,εμείς ναγνωρίζουμενα βαδίζουμε και να ακολουθούμε τα ίχνη Του,που οδηγούν δια της μετανοίας στη σωτηρία.

Ο Χριστός «ἦλθενεἰςτὸν κόσμον ἁμαρτωλοὺςσῶσαι» (Α’ Τιμ. α΄,15) λέει ο Απόστολός μας,ο Παύλος,και δίνει το χέρι Του για να τραβήξει τον πεσμένο από την αμαρτία άνθρωπο. Την μετάνοια την παρατηρούμε και στην εικόνα της Αναστάσεως, που ο Χριστός παίρνει τον προπάτορα Αδάμ, τον πρώτο άνθρωπο, και τον ανασταίνει παγγενή, δηλαδή, με όλο το ανθρώπινο γένος. Αυτό είναι το μήνυμα που απευθύνεται σ’ όλους μας.

Ο ερχομός του Χριστούνα λυτρώνει όλους τους αμαρτωλούς «ὧνπρῶτόςεἰμίἐγώ»λέει ο Απ. Παύλος. Οπρώην αμαρτωλός είναι τώρα Άγιος, μέσωτης μετανοίας! Αυτό διδάσκει η Εκκλησία μας, αυτό διδάσκει ο Πρόδρομος, αυτό διδάσκει ο Παύλος, την μετάνοια. Γι’ αυτό μας χαρίζει ο Θεός χρόνους και γι’ αυτό δέχομαι από τους Ιεροψάλτες να ψάλλουν φύλαττε Κύριε εις πολλά έτη τον Δεσπότη και τον Ιερέα, για να το ακούσει ο Θεός, να μας δώσει χρόνιαπροκειμένουνα μετανοήσουμε όλοι μαζί,Επίσκοπος και ποίμνιο, προκειμένου να έχουμε χρόνια μετανοίας με πνευματική και σωματική υγεία.

Ολοκληρώνοντας,ο Ποιμενάρχης μας απηύθηνε εόρτιες ευχές προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον εορτάζοντα προϊστάμενο του Ι. Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Ευρωστίνηςπ. Ιωάννη Γιαννακά, τους Υφυπουργούς κ. Χρίστο Δήμα και κ. Νικόλαο Ταγαρά, τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνηςκ. Βλάσιο Τσιώτοκαι το πολυπληθές Εκκλησίασμα επικαλούμενος τον φωτισμό και την χάρη του εν Ιορδάνη Επιφανέντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού!