Σα. Απρ 27th, 2024

Κύστη Κόκκυγος: Ανώδυνη και Οριστική Θεραπεία με Laser

Κοινοποίηση ειδήσεων

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μία κύστη η οποία εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στο ανώτερο μέρος της σχισμής ανάμεσα στους γλουτούς. Η κύστη κόκκυγος συναντάται αρκετά συχνά στο γενικό πληθυσμό, ενώ εμφανίζεται συχνότερα στους νεαρούς άνδρες. Παρόλα αυτά, η εμφάνιση της στις γυναίκες δεν είναι σπάνια, ιδιαίτερα σε γυναίκες που παρουσιάζουν έντονη τριχοφυΐα.  Από τι προκαλείται η Κύστη Κόκκυγος; Διάφοροι παράγοντες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί ως υπεύθυνοι για τη δημιουργία της κύστης κόκκυγος, με τους σημαντικότερους να είναι:

·         Το ανδρικό φύλο

·         Η έντονη τριχοφυΐα

·         Η παχυσαρκία

·         Η έντονη εφίδρωση

·         Η καθιστική ζωή

  Πως θα καταλάβω ότι πάσχω από Κύστη Κόκκυγος;

Οι ασθενείς που πάσχουν από κύστη κόκκυγος εμφανίζουν ένα χαρακτηριστικό πόνο στο κατώτερο σημείο της σπονδυλικής στήλης, στην περιοχή του κόκκυγα. Ο πόνος αυτός γίνεται εντονότερος στην καθιστή θέση, ενώ βελτιώνεται μερικώς κατά την έγερση.Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, θα εκδηλώσουν για πρώτη φορά την κύστηκόκκυγος με την μορφή του αποστήματος, δηλαδή της συλλογής πύου εντός της κύστης. Στις περιπτώσεις αυτές, ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος και συνοδεύεται από:

·         Θερμότητα και ερυθρότητα στο πάσχον σημείο ·         Οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής ·         Σε κάποιες περιπτώσεις από πυρετό. Σπανιότερα, η κύστη κόκκυγος μπορεί να εμφανισθεί με την μορφή του χρόνιου πόνου στο πάσχον σημείο και την πέριξ περιοχή, ο οποίος συνοδεύεται από την εκροή ενός δύσοσμου υγρού. Στις περιπτώσεις αυτές, η φλεγμονή της πάσχουσας περιοχής έχει δημιουργήσει συρίγγια της κύστηςκόκκυγος, μέσω των οποίων μέρος της οξείας φλεγμονής και του πύου εκτονώνονται.   Πως θεραπεύεται το Απόστημα της Κύστης Κόκκυγος; Η θεραπεία του αποστήματος της κύστηςκόκκυγος συνίσταται στη χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος υπό τοπική αναισθησία, το οποίο ακολουθείται από τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής από του στόματος. Στην οξεία φάση, λοιπόν, του αποστήματος προέχει η άμεση αντιμετώπισή του, με στόχο την άμεση ανακούφιση των ασθενών και την αποτροπή δημιουργίας συριγγίων, ενώ η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο, μετά την πάροδο μερικών εβδομάδων.   Οριστική Θεραπεία της Κύστης Κόκκυγος με Laser

Η θεραπεία της κύστηςκόκκυγος με Laserαποτελεί την σύγχρονη, ασφαλή, αναίμακτη, ανώδυνη και οριστικήθεραπεία της κύστης κόκκυγος. Η θεραπεία με Laserμπορεί να εφαρμοσθεί τόσο για την κύστηκόκκυγος όσο και για τα συρίγγιά της. Η ίνα του Laser διοχετεύει την απαραίτητη ενέργεια για τον καυτηριασμό της κύστης και των συριγγίων της, μέσω μικροσκοπικής οπής στο δέρμα, η οποία δεν ξεπερνά τα 2 χιλιοστά.Η χειρουργική επέμβασηπραγματοποιείται υπό τοπικήαναισθησία και μέθη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εξέρχεται της κλινικής μόλις δύο ώρες μετά το χειρουργείο.

Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του Laserδεν περιορίζονται, ωστόσο, μόνο στην ταχύτατηανάρρωση των ασθενών, αλλά περιλαμβάνουν και:·         Την απουσίαμετεγχειρητικούπόνου·         Την αποφυγή των δύσκολων αλλαγών του μετεγχειρητικούτραύματος που διαφορετικά θα συνόδευαν το παραδοσιακό χειρουργείο.Συμπερασματικά, η θεραπεία με Laserαποτελεί τη σύγχρονη και οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος και των ενδεχόμενων συριγγίων της, με μηδενικό ποσοστό υποτροπής (επανεμφάνισης) της νόσου, με την προϋπόθεση πως πραγματοποιείται από κάποιον γενικό χειρουργό με εμπειρία στη χρήση του Laser.