Σα. Απρ 27th, 2024

Ιερέας και καθηρημένος παπάς ξάφρισαν 1,3 εκατ. ευρώ από πολίτες

Κοινοποίηση ειδήσεων

Απίστευτη απάτη με λεία που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ φέρεται πως είχαν στήσει στη Θεσσαλονίκη ένας 68χρονος ιερέας μαζί με έναν ακόμα 61χρονο ο οποίος στο παρελθόν είχε καθαιρεθεί από ιερέας.

Οι δύο κατηγορούμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, φαίνεται ότι προσέγγιζαν τα ανυποψίαστα θύματά τους και κατάφεραν να τους πείσουν πως σύντομα ο 68χρονος ιερέας θα ανελιχθεί στον χώρο της Εκκλησίας και εκείνοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να τους αποσπάσουν χρήματα.

Για να γίνουν πιο πιστευτοί, επιδείκνυαν στα θύματά τους πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο ιερέας, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονταν, μεταξύ άλλων, ότι ο ιερέας θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και τότε τα θύματά τους θα είχα όφελος, όπως η διαχείριση θρησκευτικών χωρών κλπ. Τις πλαστές επιστολές φαίνεται πως τις έφτιαχνε ο 61χρονος και με τη σειρά του τις παρέδιδε στον ιερέα.

Η έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται, κατά περίπτωση, σε απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η συλλογή, αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για υποθέσεις εξαπάτησης πολιτών με συνολική οικονομική ζημιά που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις παθόντων, είχε ως αποτέλεσμα την ταυτοποίηση των δραστών.

Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι ταυτοποιημένοι ημεδαποί 51 και 34 ετών.

Κατασχέθηκαν:

· Πολυτελές όχημα,

· 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

· Εκτυπωτής,

· 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb),

· Διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,

· Χειρόγραφες σημειώσεις,

· Διάφορες επιστολές και

· 2 κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

protothema.gr