Σα. Απρ 27th, 2024

Λακωνία: Εντοπισμός και διάσωση 97 αλλοδαπών – Συνελήφθησαν 3 διακινητές

Κοινοποίηση ειδήσεων

Τις μεσημβρινές ώρες την 04-03-2024, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Νεάπολης Βοιών και Μονεμβασιάς από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την ύπαρξη σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή 6,2 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακρωτηρίου Μαλέα Λακωνίας.

Για την περιοχή απέπλευσαν άμεσα δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) Ε/Γ-λάντζες καθώς και ένα ρυμουλκό σκάφος, ενώ από ξηράς συμμετείχε στις έρευνες περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Το περιπολικό σκάφος εντόπισε ένα σιδερένιο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν εκατό αλλοδαποί (67 άνδρες, 13 γυναίκες και 20 ανήλικοι). Οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο Ρ/Κ και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μονεμβασιάς και από εκεί μεταφέρθηκαν σε χώρο φιλοξενίας της Νεάπολης Βοιών, με τη συνοδεία στελεχών του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών. Δεν κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση του σκάφους μεταφοράς, ενώ δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής συλλεχθέντα στοιχεία, το σκάφος είχε εκκινήσει από το Τσέσμε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ οι μετανάστες κατέβαλαν για την μεταφορά τους 8.000 δολάρια περίπου έκαστος.

Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων συνελήφθησαν τρεις (03) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ηλικίας 22, 27 και 44 ετών, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές του σκάφους, για παράβαση του Ν. 4251/2014 (Διευκόλυνση) και του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος και έξοδος από τη χώρα), σε συνδυασμό με το άρθρο 306 Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο) και το άρθρο 187 του Π.Κ. (Σύσταση συμμορίας).

Η ΔΑΠΘΑΣ σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.